İzmir Çevre Yolu'nun Altınyol trafiği üzerindeki etkisinin belirlenmesi
Predicting the effect of İzmir Ring Road on traffic flow at Altınyol
- Tez No: 213157
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BURAK ŞENGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İzmir Çevre Yolu, Altınyol, şerit çalma, hız, akım, yoğunluk, şerit kullanımı, fazlalık hacim
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaştırma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İzmir ulaşımında Karşıyaka ile Konak' ın tek bağlantısı Altınyol' un yadsınamaz etkisi, burada oluşan problemlerin en etkin biçimde çözülmesi gereğini ortaya çıkarmıştır. İzmir Çevre Yolu' nun uygulanma amaçlarından biri de Altınyol üzerindeki yoğun trafiği rahatlatmaktır. Bu çalışmada, 1999, 2004 yılları ve 2007 yılı gözlem verilerinden yola çıkılarak trafik akımının temel karakteristikleri elde edilmiş, Altınyol' daki trafiğin değişimi ve yeni açılan çevre yolunun Altınyol trafiği üzerindeki etkisi irdelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, İzmir Çevre Yolu, sabah ve akşam pik saatlerde trafiği rahatlatmak adına yapılan şerit çalma durumunu ortadan kaldırmış, böylece araçların kendi istikametlerinde, karşıdan gelen herhangi bir araçla etkileşimleri olmadan hareket etmelerini sağlamıştır. Bu bilgi, hız-akım-yoğunluk eğrilerinden elde edilen serbest hız değerlerine dayanmaktadır. Diğer bir taraftan, şerit kullanımında zamanla herhangi bir değişme olmamasına rağmen, çalınmış şeridin taşıdığı fazlalık hacim ortadan kaybolmuştur.
Özet (Çeviri)
The importance of Altınyol as being the unique joint of Konak and Karşıyaka leads to solve the problems effectively which occur at this area. One of the purposes of constructing İzmir Ring Road is to share the traffic load on Altınyol. In this study, basic characteristics of traffic are estimated by using observation values from 1999, 2004 and 2007. According to these results, the changes of traffic on Altınyol and the effects of İzmir Ring Road is discussed. Due to the estimated values it?s seen that after the opening İzmir Ring Road, lane borrowing application is abrogated so vehicles are able to move on their own direction with no interaction with other cars from the opposite direction. This information is supported to the free flow speed estimated by the flow-density curves. On the other hand, although lane-usage demands do not change in time, it?s found that the excess volume on the borrowed lane is vanished. Keywords : İzmir Ring Road, Altınyol, lane borrowing, speed, flow, density, lane-usage, excess volume v