CFRP şeritlerle kesmeye karşı güçlendirilmiş betonarme kirişlerin tersinir-tekrarlı yükler altında davranışı
The behavior of reinforced concrete beams, strengthened with CFRP strips against shear, under cyclic load
- Tez No: 213195
- Danışmanlar: PROF.DR. SİNAN ALTIN, PROF.DR. YILDIRIM ERTUTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Reinforced concrete beam, Strengthening, Shear, CFRP, Cyclic Load, ANSYS
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Son yıllarda betonarme yapı elemanların karbon fiber donatılı polimerlerle (CFRP) güçlendirilmesi yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Moment tasıma kapasitesi yeterli olan elemanların kesme dayanımlarındaki yetersizlik, elemanı gevrek kesme kırılmasına yönlendirmektedir. Bu durum yapının enerji tüketim kapasitesini ve sünekliligini önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu çalısmada, CFRP seritlerin kesme donatısı olarak etkinligini tespit etmek için on bir adet kesme donatısız betonarme kiris tersinen tekrarlanan yükler altında test edilmistir. Deney programında bir adet deney elemanı referans elemanı diger 10 adet deney elemanı da düz serit, U biçimli, L biçimli ve biçimli CFRP seritlerle güçlendirilmis deney elemanlarıdır. CFRP seritlerin yerlesim düzeni, CFRP seritlerin uygulama sekli ve ankraj uygulaması çalısmanın degiskenleridir. Test sonuçları, bütün CFRP serit düzenlemelerinin betonarme kirislerin kesme dayanımı ve enerji tüketimini önemli oranda artırdıgını göstermistir. En basarılı sonuç CFRP seritlerin biçiminde uygulandıgı deney elemanlarında elde edilmistir. Deney elemanları sünek egilme davranısı göstermistir. Deney sonuçları, ACI-440 komite raporu, Chen ve Teng tarafından önerilen bagıntılar ve Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkındaki Yönetmelik (DBYBHY, 2007) bagıntılarıyla hesaplanmıs, deneysel sonuçlarla karsılastırılmıstır. Ayrıca deney elemanlarının ANSYS sonlu elemanlar programından elde edilen dogrusal olmayan analiz sonuçları, deney sonuçlarıyla karsılastırılmıstır. Anahtar sözcükler : Betonarme kiris, Güçlendirme, CFRP, Tersinen tekrarlanan yükleme, ANSYS.
Özet (Çeviri)
The method of strengthening concrete structures with carbon fiber reinforced polymer (CFRP) has been a widely used technique in recent years. Although structures have sufficient moment carrying capacity, insufficient shear load carrying capacity diverts the structure to brittle shear failure. Thus decreases the ductility and energy consumption capacity of the structure significantly. To designate the efficiency of CFRP as shear reinforcement, eleven identical reinforced concrete (RC) beams, which were fabricated without stirrup, were tested under cyclic load in the experimental program. Ten shear deficient RC beams were strengthened with side bonded, U-jacketed, L jacketed and -jacketed CFRP strips and remaining one was tested with its virgin condition to serve as a reference. The type and arrangement of CFRP strips and the anchorage used to fasten the strips to the concrete are the variables of this experimental work. Test results confirmed that all CFRP arrangement differs from CFRP strip width and arrangement, improved the strength and energy consumption capacity significantly. The most successful results were obtained from the specimens in which -jacketed CFRP strips were used for strengthening. Specimens showed ductile flexural behavior. Experimental results were compared with the analytical approaches that were suggested by ACI-440 Committee report, Chen&Teng and Specification for Structures to be Built in Disaster Areas (SSBDA, 2007). Test results were also compared with the analytical results that were obtained from non-linear analysis of ANSYS program.