Disamatik kalıplamada yolluk sistemi ve kalıp gözlerinin doldurulmasının araştırılması
Investigation of gating system and filling of molding cavities in disamatic molding
  1. Tez No: 213275
  2. Yazar: ERMAN ERGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Disamatik kalıplama, yolluk sistemi, derecesiz düşey kalıplama, Disamatic molding, gating system, vertical flaskless molding
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Rekabet ortamının sürekli zorlaştığı günümüzde kaliteyi arttırırken, maliyeti azaltmak veya sabit tutmak dökümhanelerin rekabet edebilmeleri için en önemli kriter haline gelmiştir. Üretim aşamasında planlama ve geliştirme çalışmaları değişik olasılıkların değerlendirilerek üst düzey kalite ve minimum maliyet hedeflerine ulaşılabilmesine olanak sağlamaktadır. Döküm parça üretiminde istenilen kalite ve minimum maliyet, seçilen döküm yöntemine ve doğru planlanmış optimum kalıp tasarımı ile sağlanabilmektedir. Optimum kalıp tasarımının oluşturulabilmesi için, modellerin, yolluk sisteminin ve besleyicilerin çok iyi bir şekilde dizayn edilmesi gerekmektedir.Bu çalışmada, otomatik kum kalıplama yöntemlerinden biri olan derecesiz dikey kalıplama bir başka deyişle Disamatik kalıplama yöntemi incelenmiş ve bu döküm yöntemi ile üretilen parçalarda üretim süresi, döküm kusurları, kalite ve maliyeti direkt olarak etkileyen yolluk sistemleri incelenmiştir.Ergiyik metalin kalıba ilk giriş anından kalıp boşluklarının doldurulmasına kadar görev yapan yolluk sistemi elemanları ayrı ayrı ve birbiriyle bağlantıları incelenmiştir. Ayrıca dört farklı yolluk sisteminin karakteristikleri incelenmiş olup, Disamatik kalıplama yöntemi ile üretilecek bir parçanın bu dört farklı yolluk sistemi için yolluk sistemi elemanları hesaplanmış ve sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today?s world where competition is tight, reducing the costs, or at least keeping them fixed while increasing the quality, is the foundries? key to compete successfully. Planning and development efforts during the production phase makes it possible to achieve high quality and minimum cost targets by looking into various possibilities. Quality and low cost in the production of cast metal depends on the casting method chosen and can be achieved with a well-planned, optimum mold design. The patterns, gating system and the feeders must be designed efficiently to obtain an optimum mold design.In this study, vertical flaskless molding or disamatic molding method, one of the automatic sand casting methods, is investigated, and production time, casting defects, and the gating systems, which have an impact on both the quality and the cost, are examined.Entry of the melted metal into the mold, gating system components, which help fill in the mold cavities, and their interactions with each other are studied. In addition, characteristics of four different gating systems are investigated, gating system components for these four systems are designed for a sample to be produced with the disamatic molding method, and the results are compared.