Eskişehir'deki bir alışveriş merkezi otoparkının klasik kanallı sistemle ve jet fanlı sistemle havalandırılmasının teknik ve ekonomik analizi
Comparing the conventional ducted ventilation systems and impulse ventilation systems as technically and economically in an underground car park of one shopping centre in Eskişehir
  1. Tez No: 213330
  2. Yazar: CAN OLCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GALİP TEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: otopark havalandırması, jet fan, kanallı havalandırma sistemleri, underground car parks, impulse ventilation systems, ducted ventilation systems
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı, kapalı otoparklarda kullanılan klasik kanallı havalandırma sistemiyle jet fanlı havalandırma sisteminin teknik ve ekonomik açıdan karşılaştırılmasıdır. Maliyet araştırmasında, Eskişehir'de kurulan ve klasik kanallı sisteme göre dizayn edilmiş otoparka sahip bir alışveriş merkezi örnek olarak ele alınmıştır. Tezin literatür araştırmasında, klasik kanallı sistem için, piyasadaki yayınlar takip edilmiş olup, jet fanlı havalandırma sistemi içinse, makaleler, üretici firmaların teknik dokümanları ve seminer notlarına başvurulmuştur. Eskişehir'deki alışveriş merkezinin maliyet analizinde ise sektörde yer alan müteahhit ve üretici firmaların deneyim ve bilgilerinden yararlanılmıştır. Faydalanılan bu bilgiler ışığında şu an ülkemizde pek fazla kullanılmayan jet fanlı havalandırma sisteminin, hem ilk yatırım maliyeti hem işletme maliyetleri hem de teknik bakımdan klasik kanallı havalandırma sistemlerinden daha ekonomik olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is, comparing the conventional ducted ventilation systems and impulse ventilation systems as technically and economically in underground car parks. For the cost analysis, a shopping center which has been established in Eskişehir is quoted as an example. The ventilation system of the shopping centre car park has designed by conventional ducted system. At the literature base of the thesis, concerning the conventional ducted system, publications of the market has been followed up; concerning the impulse ventilation system, technical documentations of the producer companies and seminar notes has been referred. For the cost analysis of the shopping center, information has gained from ventilation sector contractors? and producer companies? studies and experiences. In accordance with these information, a conclusion has been reached; as the impulse ventilation system which has not currently used in Turkey, is much more economic than conventional ducted system on the investment cost side and operational cost side.