Bazı lathyrus L. türlerinin karyolojik özellikleri
Karyological properties of some lathyrus L. species
- Tez No: 213394
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Karyotip, Kromozom, Lathyrus, Sitotaksonomi, Karyotype, Chromosome, Lathyrus, Cytotaxonomy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, Lathyrus L. cinsine ait 4 takson, morfolojik ve karyolojik yönden araştırılmıştır. Bitki ve tohum örnekleri, 2004 ? 2007 yılları arasında doğal habitatlarından toplanmıştır. Bitki yüksekliği, yaprakçık sayıları ve ölçüleri, stipul uzunlukları ve genişlikleri, çiçek sayıları ve çiçek rengi, meyve uzunlukları ve genişlikleri gibi morfolojik özellikler toplanan bitki örneklerinden belirlenmiştir.Tohumların çimlendirilmesi yoluyla elde edilen kök uçları gerekli işlemler yapıldıktan sonra, kromozom incelemeleri için, feulgen boyama metodu kullanılarak ezme preparatlar hazırlanmıştır. Her bir taksonun morfolojik ve karyolojik özellikleri belirlenmiş olup, karşılaştırmalar yapılmıştır. Gözlemlenen taksonların kromozom sayıları aşağıdaki gibi bulunmuştur.L. odoratus L., L. belinensis Maxted & Goyder., L. clymenum L. ve L. phaselitanus Hub-Mor. & Davis, 2n=14.
Özet (Çeviri)
In this study, 4 taxa belonging to Lathyrus L. were investigated morphologically and karyologically. Plant and seed samples were collected from their natural habitats between 2004- 2007 years. Some morphological characteristics such as plant hight, leaflet number and size, stipule size, flower number and flower color, fruit size were determined.Root tips were obtained from germinated seeds and then squashed preparations were carried out by feulgen staining method for chromosome observations after required processes had been made. Morphological and karyological properties of each taxon were determined in comparison. Chromosome numbers of observed taxa were found as below:L. odoratus L., L. belinensis Maxted & Goyder., L. clymenum L. and L. phaselitanus Hub-Mor. & Davis, 2n=14.