Erken kastrasyonun norduz keçisi erkek oğlaklarında besi gücü, kesim ve karkas özelliklerine etkileri
The effects of early castration on fattening performance, slaughtering and carcass characteristics in norduz male kids
  1. Tez No: 213445
  2. Yazar: MEHMET RESUL ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIN KOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Besi gücü, Erken kastrasyon, Kesim ve Karkas özellikleri, Norduz keçisi, Oğlak, Early castration, Fattening performance, Male kid, Norduz goat, Slaughtering and carcass traits
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Bölümü
  12. Bilim Dalı: Hayvan Yetiştirme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Çalışmada erken kastrasyonun, Norduz keçisi oğlaklarında besi gücü, kesim ve karkas özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır.Araştırmanın hayvan materyalini erken kastre edilmiş grupta 13, kastre edilmemiş grupta ise 12 baş olmak üzere toplam 25 baş Norduz keçisi oğlağı oluşturmuştur. Sütten kesilmiş oğlaklara 85 gün süreyle ad-libitum olarak kesif yem verilmiş, kaba yem olarak da oğlak başına sabah 100 gram, akşam 100 gram olmak üzere günde toplam 200 gram kıyılmış kaliteli kuru korunga otu yedirilmiştir. Besi sonunda her gruptan tartı ortalamaları birbirine yakın olan 8'er baş oğlak, vücut ölçüleri ve kesimhane ağırlıkları alınarak kesilmişlerdir.Besi başı ağırlıkları, kontrol grubunda 15.95±1.052 kg, erken kastrasyon grubunda ise 13.27±0.623 kg olarak belirlenmiştir. Besi sonu ağırlıkları ise (85. gün) kontrol grubunda 26.85±1.651 kg, erken kastrasyon grubunda ise 21.31±1.085 kg olarak bulunmuştur. Besi sonu günlük ortalama canlı ağırlık artışları aynı sıralama ile 128.0±11.00 g ve 94.0±10.00 g olarak saptanmıştır. Bir kg canlı ağırlık artışı için kontrol grubu erkek oğlaklar; 6.11 kg, erken kastre edilmiş oğlaklar ise 7.09 kg yem tüketmişlerdir. Sıcak karkas ağırlıkları sırasıyla; 11.80±0.535 kg, 9.62±0.231 kg ve sıcak karkas randımanları ise aynı sırayla; % 38.71±0.602 ve % 38.72±0.325 olarak belirlenmiştir.Kesim sonrasında + 4 0C de 24 saat bekletilen karkaslarda yine aynı sıralama ile but derinliği; 8.30±0.154 cm, 6.17±0.194 cm, but genişliği; 5.52±0.195 cm, 4.45±0.200 cm, but uzunluğu; 24.12±0.350 cm, 22.37±0.430 cm, sağrı genişliği; 14.80±0.388 cm, 13.37±0.163 cm, göğüs derinliği; 24.25 ± 0.331 cm, 23.15±0.191 cm, göğüs genişliği;13.41±0.427 cm, 12.57±0.390 cm; omuz genişliği; 14.85 ± 0.379 cm, 12.82 ± 0.028 cm olarak belirlenmiştir. Soğuk karkas üzerinde ölçülen karkas uzunlukları gruplarda sırasıyla; 60.82±0.827 cm ve 57.21±0.589 cm olarak saptanmıştır. Soğuk karkas ağırlıkları ve soğuk karkas randımanı ise kontrol grubu oğlaklarda; 11.52±0.544 kg, % 37.80 ± 0.662, erken kastre edilmiş grupta ise 9.40±0.230 kg, % 37.82 ± 0.308 olarak saptanmıştır. Pirzola bölgesindeki kas oranları kontrol grubu oğlaklarda; % 43.04±0.827, erken kastrasyon grubu oğlaklarda; % 41.43±0.566 olarak saptanmıştır. Kemik oranları gruplarda aynı sıralama ile % 24.57±1.026 ve % 26.75±0.758 olarak saptanmıştır. Kabuk yağı aynı sırayla; % 7.56±0.713 ve % 10.14±0.612, kasarası yağ oranları ise % 7.38±0.502 ve % 7.18±0.688 olarak belirlenmiştir.Çalışmada erken kastrasyonun Norduz keçisi oğlaklarında gerek besi gerekse kesim ve karkas özellikleri üzerinde olumsuz etkide bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In study, the effects of early castration on fattening performance, slaughtering and carcass characteristics in Norduz male kids that they were castrated or uncastrated Norduz male kids was researched groups.Animal material of this study was consisted of 25 male kids which devided into two groups that 13 heads of early castrated group and 12 heads of uncastrated group. After the weaning, male kids were feed with concentrate during 85 days. In addition to concentrate feeding 200 g sainfoin per kids were given as roughage two times in a day. At the end of the fattening period, eight kids were slaughtered from each group after their body measurements and slaughter weights were determined.At the beginning of fattening period the body weight were 15.95±1.052 kg on male kids; 13.27±0.623 kg on castrated kids. Final live weights of uncastrated and castrated kids were 26.85±1.651 and 21.31±1.085, respectively. In uncastrated and castrated kids, average daily weight gain were 128.0±11.00 g and 94.0±10.00, respectively. Feed consumption was 6.11 kg in uncastrated kid group; 7.09 kg in castrated kid group. Hot carcass weights and dressing percentages of uncastrated and castrated kid group were 11.80±0.535 kg, 9.62±0.231 kg; 38.71±0.602%, 38.72±0.325%, respectively.After the slaughtering carcasses were kept at +4 oC during 24 hours. Then, measurement of leg as depth, width and length, the rump width, the chest depth, the chest widht, the shoulder width, the carcass lenght of uncastrated and castrated kids were determined as 8.30±0.154 and 6.17±0.194 cm; 5.52±0.195 and 4.45±0.200 cm; 24.12±0.350 cm and 22.37±0.430; 14.80±0.388 cm and 13.37±0.163 cm; 24.25±0.331 cm and 23.15±0.191; 13.41±0.427 cm and 12.57±0.390 cm; 14.85±0.379 cm and 12.82±0.028 cm; 60.82±0.827 cm and 57.21±0.589, respectively.The cold carcass weight and the cold dressing percentage of male kids and castrated groups were 11.52±0.544 kg and 37.80±0.662 %; 9.40±0.230 kg and 37.82±0.308 %, respectively. The muscle, bone and subcutaneous fat and intramuscular fat rates of the area of Musculus longissimus dorsi of uncastrated and castrated kids were 43.04±0.827 % and 41.43±0.566 %; 24.57±1.026 % and 26.25±0.758 %; 7.56±0.713 % and 10.14±0.612 %; 7.38±0.502 % and 7.18±0.688 % , respectively.It was concluded that early castration of Norduz male kids don?t have positive effect on both fattening performance and slaughter carcass characteristics.