Farklı yaşlarda kastrasyonun değişik genotiplerden erkek oğlaklarda besi gücü, karkas özellikleri ve et kalitesine etkileri
- Tez No: 58441
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERTUĞRUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Akkeçi (White goat, 75 % Saanen x 25 % Kilis), Native Hair Goat, Angora Goat, Castration, Fattening Performance, Caffiass Characteristics, Carcass composition, Meat Quality
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, bir haftalık yaşta ve sütten kesimde olmak üzere farklı zamanlarda kastre edilmiş ve kastre edilmemiş Akkeçi, Kıl keçi ve Ankara keçisi oğlaklarının besi ve karkas özellikleri ile et kaliteleri araştırılmıştır. Araştırmanın hayvan materyalini, her bir genotipten 24 baş olmak üzere toplam 72 baş oğlak oluşturmuştur. Genotiplerin; kontrol, erken ve geç kastrasyon olmak üzere 8'er başlık üç alt grubu bulunmaktadır. Oğlaklara 70 gün süre ile adlibitum olarak kesif yem verilmiş, kaba yem olarak besinin 30. gününe kadar 100 g/gün/baş, daha sonra 200 g/gün/baş kıyılmış, kaliteli yonca kuru otu verilmiştir. Deneme oğlaklarında besi başı ağırlıkları; Akkeçi genotipinde, kontrol, erken ve geç kastrasyon gruplarında sırasıyla 18.10 + 1.018, 17.20+0.645, 16.69 ±1.019 kg; Kıl keçi genotipinde 17.46+0.849, 15.34±0.518, 17.61 ±1.014 kg; Ankara keçisi genotipinde ise 14.70±0.529, 14.51±0.616 ve 14.16+1.011 kg'dır. Besi sonu ağırlıkları Akkeçi genotipinde kontrol, erken ve geç kastrasyon gruplarında sırasıyla 29.23 ±1.773, 26.18 ±1.031 ve 24.46 ±1.919 kg; Kıl keçi genotipinde aynı sırayla 27.63 ±1.215, 24.89 ±0.886 ve 26.88 ±1.428 kg; Ankara keçisi genotipinde 23.34 ±0.791, 20.30+0.528 ve 21.53 ±1.373 kg olarak belirlenmiştir. Günlük ortalama canlı ağırlık artışları Akkeçi kontrol, erken ve geç kastrasyon gruplarında sırasıyla 0.159+0.013, 0.128±0.007 ve 0.111±0.017 kg; Kıl keçi genotipinde aynı sırayla 0.145±0.08, 0.136±0.011 ve 0.132±0.010 kg; Ankara keçisi genotipinde ise 0.123+0.010, 0.083±0.009 ve 0.105 ±0.008 kg olarak saptanmıştır. Grup ve genotiplere bağlı olarak, sıcak karkas randımanı % 42.02-47.78, soğuk karkas randımanı % 40.59-4630 değerleri arasında saptanmıştır. Sıcak karkas ağırlıkları Akkeçi genotipinde kontrol, erken ve geç kastrasyon gruplarında sırasıyla 12.84± 1.140, 12.38 ±0.318 ve 10.38 ±0.402 kg; Kıl keçi genotipinde aynı sırayla 12.02+0.583, 11.40 ±0.699 ve 11.30±0.785 kg; Ankara keçisi genotipinde ise 9.84±0.296; 8.90±0.431 ve 9.06±0.434 kg'dır. Soğuk karkas ağırlıkları ise aynı sıralama ile Akkeçi genotipinde 12.48 ±1.120, 12.00 ±0321 ve 10.22 ±0.399 kg; Kıl keçi genotipinde 11.58 ±0.558, 11.02 ±0.704 ve 10.90 ±0.770 kg; Ankara keçisi genotipinde be 9.56 ±0.320, 8.70 ±0.453 ve 8.76 ±0.463 kg'dır. Akkeçi ve Kıl keçi karkaslarında kas oranının Ankara keçilerindekine göre daha yüksek, yağ oranının ise daha düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Karkasların pirzola bölgesinde kemik dokunun ayrılmasından sonra yapılan kimyasal analiz sonuçlarına göre; ham protein % 17.17-19.25, ham yağ % 12.74-20.87, su % 60.71-66.98, kül % 0.86-1.11 arasında saptanmıştır. M. longissimus dorsi'de pH değeri 5.68-5.86 arasında belirlenmiştir. Sol yarım karkasta ve pirzola bölgesinde fiziksel analiz ile belirlenen yağ oranlan arasında % 73.9, kimyasal analiz ile belirlenen yağ oranları arasında % 69.3'luk korrelasyon katsayıları saptanmıştır. Oğlak karkaslarında but bölgesinden elde edilen etlerde yapılan duyusal panel sonuçlarına göre, Ankara keçisi erken kastrasyon grubundan elde edilen et en fazla beğenileni olmuştur. Çalışmada, keçilerde kastrasyonun, gerek besi gerek karkas özellikleri ve et kalitesi bakımından önemli bir etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Akkeçi, Kıl Keçi, Ankara Keçisi, Kastrasyon, Besi Gücü, Karkas Özellikleri, Karkas Kompozisyonu, Et Kalitesi
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate fattening performance, carcass characteristics and meat quality of Hair goat (Native Hair goat of Turkey), Angora goat and Akkeçi (White goat: 75 % Saanen x 25 % Kilis) kids, which were castrated one week after the birth or at weaning. Animal material consisted of 72 kids wich include: 24 kids in each genotype. Genotypes were allocated to control, early and late castration sub-groups, each included 8 kids. The kids were fed ad- libitum with compound feed during the whole fattening period, 100 g/day/kid and 200 g/day/kid short chopped roughage were given during the first (30 days) and second (after the 30th day) part of the fattening period respectively. At the beginning of the fattening period; live weights of Akkeçi control, early and late castrated groups were 18. 10 ±1.018, 17.20 ±0.645 and 16.69 ±1.019 kg; Hair goat groups were 17.46±0.849, 15.34±0.518 and 17.61+1.014 kg; Angora goat groups were 14.70±0.529, 14.51 ±0.616 and 14.16 ±1.011 kg, respectively. Finishing weights of control, early and late castrated groups were found 29.23 ± 1.773, 26.18 ± 1.031 and 24.46 ± 1.919 kg in Akkeçi; 27.63 ± 1.215, 24.89 ± 0.886 and 26.88+1.428 kg in Hair goat; 23.34±0.791, 20.30±0.528 and 21.53± 1.373 kg in Angora goat respectively. Highest daily live weight gain was observed in the control groups. The daily average live weight gains of control, early and late castrated groups were 0.159+0.013, 0.128+0.007 and 0.111 ±0.017 kg in Akkeçi; 0.145 ±0.008, 0.136 ±0.011 and 0.132 ±0.010 kg in Hair goat; 0.123 ±0.010, 0.083 ±0.009 and 0.105 ±0.008 kg in Angora goat genotype, respectively. The dressing percentage of hot and chilled carcass were found between 42.02 _ 47.78 % and 40.59^46.30 % according to the genotypes and groups. The hot carcass weights were determined 12.84+1.140, 12.38±0.318 and 10.38 ±0.402 kg in Akkeçi control, early and late castrated goups; 12.02 ±0.583, 11.40 ±0.699 and 11.30±0.785 kg in Hair goat groups and 9.84±0.296, 8.90±0.431 and 9.06±0.434 kg in Angora goat groups, respectively. The chilled carcass weights 12.48 ±1.120, 12.00 ±0321 and 10.22 ±0.399 kg in Akkeçi control, early and late castrated groups; 11.58±0.558, 11.02±0.704 and 10.90±0.770 kg Hair goat groups, and 9.56 ±0.320, 8.70 ±0.453 and 8.76 ±0.463 kg Angora goat groups were found respectively. The lean portion was high, but fat was low in the carcass of Akkeçi and Hair goat. 17.17- 19.25 % protein, 12.74-20.87 % fat, 60.71-66.98 % water and 0.86-1.11 % ash were found in the rack excluding bone tissue. The pH was measured between 5.68-5.86 in M. longissimus dorsi. The correlation coefficients between fat ratio of the left half of carcass and rack was 73.9 % which were determined by physical analysis and 69.3 % by chemical analysis. The results of organoleptic analysis of leg meat of kids showed that the early castrated Angora goats' meat was appreciated. It was concluded that castration had not any advantage in improving fattening performance, carcass characteristics and meat quality of kids.