Van ili gezginci arıcılık hareketlerinin belirlenmesi
The determination of migratory beekeping movements in the province of Van
  1. Tez No: 213446
  2. Yazar: VEYSEL SERKAN GÜNBEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FIRAT CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arıcılık, Gezginci arıcılık hareketleri, Van, Apiculture, Migratory beekepeeing motions, Van
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Bölümü
  12. Bilim Dalı: Hayvan Yetiştirme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada, bitkilerin farklı çiçeklenme dönemleri izlenerek, yıl içerisinde daha fazla ürün alabilmek amacıyla diğer bölgelerden Van'a gelen ve Van'dan başka yörelere giden arıcıların mevsimsel hareketleri incelenmiştir.Çalışmada, Van'a farklı bölgelerden gelen ve Van'dan farklı bölgelere giden toplam 140 gezginci arıcı ile yapılan anketlerden elde edilen orijinal veriler değerlendirilmiştir. Dört ana başlık altında toplanan anket formlarının ilk bölümünde arıcının ve arıcılık işletmesinin niteliklerine, ikinci bölümde arıcıların mevsimsel hareketlerine ve üçüncü bölümde iki gezginci grup arasındaki farklılıklarının belirlenmesine yönelik sorular yer almıştır. Son bölümde ise gezginci arıcıların hareketleri sırasında karşılaştıkları sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmada Van'a gelen gezginci arıcıların %56.67'sinin, yerli gezginci arıcıların ise %62.50'sinin asıl mesleklerinin arıcılık olduğu belirlenirken arıcılıktan sağlanan gelirin yıllık gelir içerisindeki payı %50'den fazla olanların oranı Van'a gelenlerde %81.67, yerli gezgincilerde ise %52.50 olarak saptanmıştır. Van'a gelen arıcıların %65.00'inin Hatay İli arıcılarının olduğu belirlenen araştırmada ikinci sırayı Ordu İli arıcıları almaktadır. Genel olarak, görüşülen 60 gezginci arıcının 39'u Hatay, 20'si Ordu, 1'i Antalya İli'nden gelmiştir. Arıcıların Van ve çevresine geliş tarihleri nektar akım başlangıcına rastlamaktadır. İl'e gelen arıcıların %41.67'si haziran ayının ilk haftasında, %26.67'si mayıs ayının üçüncü haftasında, %13.33'ü mayıs ayının ilk haftasında ve %11.67'si mayıs ayının dördüncü haftasında gelmektedirler.Yerli gezginci arıcıların % 86.25'i Van İl'inden kışlatma amacıyla ayrılırken % 7.50'si kışlatma ve çam balı üretimini birlikte amaçladıkları için İl'den ayrılmaktadır. Yerli arıcıların %38.75'i konaklama bölgesi olarak Adana İl'ini tercih ederken Hatay İl'ini tercih edenlerin oranı % 21.25, Mersin İl'ini tercih edenlerin oranı %15.00 olarak saptanmıştır. Gittikleri bu bölgelerde arıcıların %33.75'inin 6-7 ay, %31.25'inin 5-6 ay, %17.50'sinin ise 4-5 ay konakladıkları belirlenmiştir.Önemli bal arısı gen merkezlerinden olan Türkiye'de son yıllarda giderek artan denetimsiz gezginci arıcılık, yerel genotiplerin elden çıkmasına ve bir gen karmaşasına neden olmaktadır. Gezginci arıcılığın, yörelerine adapte olmuş ve gelecekte ıslah çalışmalarına materyal olabilecek yerel genotiplerin kaybolma riskini ortadan kaldıracak biçimde düzenlenmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
In this study increase annual production, tracing the seasonal movements of beekeepers who migrated to the other regions to the different flowering periods was investigated. Data from inquiry questions obtained 140 migratory beekeepers by questioners were evaluated. Inquery forms included four main topics. The questions of the first section were related to the quality of beekeeper and beekeeping farming, the questions of the second section to the determination of seasonal movements of beekeepers, the questions of the third section to find out differences between in and out migratory beekeeping groups to and from Van. The last section questions were related to the problems of migratory beekeeping faced during staying their main causes.It was determined that 56.67 % of the migratory beekeepers coming to the Van region from other regions of country and 62.50 % of local beekeepers declared that their main occupation was beekeeping and the share of beekeeping in the annual income was 81.57 % for beekeepers coming to the Van region whereas it was 52.50 % for local beekeepers.The biggest group of migratory beekeepers coming to Van biggest was the beekeepers of Hatay city (39 beekeepers) and the second was the beekeepers of Ordu city (20 beekeepers). Only one beekeeper out of total 60 beekeepers was from Antalya. They come to Van region at the start of flowering period at different localities. The rates of the migratory beekeepers in first week of May and fourth week of May, and the first week of June, were 22.67 %, 11.67 % and 41.67 %, respectively.The beekeepers moved out of Van for wintering was 86.26 % and the others (7.5 %) for honeydew production in addition to wintering. It was observed that the local migratory beekeepers preferred Adana city (38.75 %), Hatay city (21.25 %) and Mersin city (15.00 %) respectively. The 33.75 % of them were between 6 and 7 months, 31.25 % of them were between 5 and 6 months and 17.50 % of them were between 4 and 5 months respectively.The uncontrolled migratory beekeeping probably endangers the local honeybee trains through natural crossing and causes the loss of genetic material in closed ecologies.