Van Yüzüncü Yıl Ünüversitesi kampüsü doğal florasında bulunan baklagil yem bitklerinin bazı özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
Studies on some characteristics of forage legumes exist on the natural flora of the University Of Yüzüncü Yıl in Van
  1. Tez No: 213468
  2. Yazar: MERİÇ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER OLCAYTO SABANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Baklagil yem bitkileri, Toplama, Değerlendirme, Forage legumes, Collection, Evaluation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZETVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNÜVERSİTESİ KAMPÜSÜ DOĞAL FLORASINDA BULUNAN BAKLAGİL YEM BİTKLERİNİN BAZI ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAÖZDEMİR, MeriçYüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. Cafer Olcayto SABANCIEylül 2007, 32sayfaBu araştırma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüs florasında doğal olarak yetişen baklagil yem bitkilerinin bazı özelliklerini belirlemeyi amaçlamıştır. 2005-2006 vejetasyon döneminde kampüs florasındaki baklagil yem bitkileri belirlenerek herbaryum örnekleri alınmış, vejetasyon dönemi sonunda belirlenen baklagil yem bitkileri tohumları toplanarak 2006-2007 vejatasyon döneminde deneme arazisinde kuru şartlarda ekilmiştir. Çalışmada bitki boyu, anadal sayısı, yaprak sayısı, yaprakçık sayısı, yaprak uzunluğu, yaprak eni, yaprakçık uzunluğu, bitkide bakla sayısı, baklada tohum sayısı, bakla uzunluğu, bakla eni ve bitkide tohum ağırlıkları belirlenmiştir. En yüksek ortalama değerler; bitki boyu için Medicago rigidula'da 32.5, anadal sayısı içi Medicago rigidula'da 3.65, yaprak sayısı için Medicago rigidula'da 145.3, yaprakçık sayısı için Vicia peregrina'da 10.30, yaprak uzunluğu için Medicago rigidula'da 11.49, yaprak eni için Medicago rigidula'da 6.590, yaprakçık uzunluğu için Vicia michauxii'de 27.33, bakla sayısı için Medicago rigidula'da 46.50, baklada tohum sayısı için Astragalus campyloides'de 19.11, bakla uzunluğu için Astragalus campyloides'de 3.75, bakla eni için Medicago rigidula'da 7.62, bitkide tohum ağırlığı için Medicago rigidula'da 0.68 olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON SOME CHARACTERISTICS OF FORAGE LEGUMES EXIST ON THE NATURAL FLORA OF THE UNIVERSITY OF YUZUNCU YIL IN VAN ÖZDEMR, Meriç Msc Thesis, Field Crops Department Supervisor: Prof. Dr. Cafer Olcayto SABANCI September 2007, 32 pages This study was conducted to investigate some characteristics of forage legumes grown on the flora of the University of Yüzüncü Y¨l. In 2005-2006 growing season, the herbarium specimens forage legumes were collected and identified. The seed of legumes were collected and grown. Plant height, the number of main stems, the numbers of leaves per plant and leaflets per leaf, leaf length and width , leaflet length, the numbers of pod per plant and seed per pod, and seed weight per plant were obtained. The highest value of plant height was 32.5 cm in Medicago rigidula, 3.65 number of stems in Medicago rigidula, 145,3 number of leaf in Medicago rigidula, 10.30 leaflets per leaf in Vicia peregrina, 11.49 and 6.590 leaf length and width in Medicago rigidula respectively, 27.33 leaflet length in Vicia michauxii, 46.50 the numbers of pod per plant in Medicago rigidula,19.11 seed per pod in Astragalus campyloides, 3.75 pod length Astragalus in campyloides, 7.62 pod width in Medicago rigidla, 0.68 seed weight per plant in Medicago rigidula.