Implementation of time division multiplication method for energy measuring purpose
Zaman bölmeli çarpma yönteminin enerji ölçmede uygulanması
  1. Tez No: 23489
  2. Yazar: YÜCEL OYMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Darbe genişliği darbe genliği çarpımı, Pulse width pulse height multiplication
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZ ZAMAN BÖLMELİ ÇARPMA YÖNTEMİNİN ENERJİ ÖLÇMEDE UYGULANMASI OYMAK, Yücel Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. ismet ERKMEN Eylül, 1992, 54 Sayfa. Bu çalışmada mikroişlemcili ev tipi bir elektrik enerji sayacı tasarlanmış, gerçekleştirilmiş ve performansı laboratuar koşullarında test edilmiştir. Bu sayacın yakın gelecekte uygulanması düşünülen, dağınık komuta, kontrol ve izleme alt sistemleri, kullanan modern Yük Denetim Sistemleri ile beraber çalışması düşünülmüştür. Tasarım, tüketilen enerji miktarını oransal ve sayısal ölçme, hesap lama yöntemleri kullanarak bulmaktadır. Sayaç, zaman bölmeli çarpmada oldukça bilinen darbe-genişliği -darbe-genliği yöntemini kullanmaktadır. Bu yöntem kullanılarak akım ve gerilim işaretleri çarpılmakla anlık güç bulunmaktadır. Bu yöntem teorik olarak çok iyi çalışılmışsa da, ticari uygulamaları açıklanmamıştır ve genelde tümleşik olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada gerekli hassasiyet ve doğruluk ihtiyaçlarını karşılayan ucuz ve basit elemanlar ile tasarlanmış bir elektronik devre gerçekleştirilmiştir. Anlık güç işareti daha sonra oransal / say ı sal çevirici ile sabit hızda vörneklenir ve biriktirilerek bir mikroi şlemci tarafından göstergeye aktarılır. Prototip sayacın laboratuar testleri, geliştirilen sayacın doğruluk ve modern otomatik ücret lendirme ve izleme sistemlerine uygulanabilirliği konusunda konvansiyonel mekanik sayaçlar karşısında önemli bir rakip olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPUEMENTATION OF TİME DIVISION MULTIPLICATION METHOD FOR ENERGY MEASURING PURPOSE OYMAK, Yücel M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. ismet ERKMEN September, 1992, 54 Pages. in this thesis work a microprocessor based energy metering unit for domestic use is designed, implemented and its performance is evaluated under laboratory conditions. This meter is planned in compliance with the the requirements of Load Mânagement Systems which use distributed command, control and monitoring of sub-systems, that has a great potential of being applied locally in Ankara near future. The design uses a hybrid analog and digital measurement and computation technique for the calculation of consumed electrical energy. Unit analog section time division multiplication process is based on the well known pulse-width-pulse-height modula- tion technigue. By the application of this technique, conditioned current and voltage waveforms are multiplied and the instantaneous power signal is generated. Although this technigue is theoretically well studied, commercial designs are not disclosed and mostly imple- i i imented in integrated forms. This thesis work introduces a cheap and simple discrete electronic circuitry for this process which attains the specified sensitivity and accuracy needs. The power signal is then sampled by an A/D converter with a constant rate and accumulated in the storage, and scaled by the microprocessor to be displayed as the amount of energy consumed. The laboratory tests of our prototype meter have shown that the developed meter can be a vital rival for the present mechanical energy meters in accuracy and flexibility to answer the needs of modern automated billing and monitör systems.