Çizgi takip robotunun modellenmesi ve denetleyici tasarımı
Modelling of a line following robot and controller design
  1. Tez No: 213528
  2. Yazar: ONUR AKBATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP CANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çizgi takibi, konum kontrolü, araç kontrolü, Line following, position control, cart control
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Günümüzde hızla ilerleyen robot teknolojilerinde sıklıkla karşılaşılan bir problemde tekerlekli araçların konum kontrolüdür. Bu tez çalışmasında tekerlekli araçların kontrol probleminin bir çeşidi olan çizgi takibi ele alınmıştır.Konu üzerine yapılan literatür araştırmalarında bu konuyla ilgili yapılmış az sayıda akademik çalışmanın bulunmuş olması çalışmayı daha da cazip hale getirmiştir.Bu çalışmada öncelikle ikisi hareketi sağlamak üzere, toplam dört adet tekerlek içeren bir aracın matematiksel modeli oluşturulmuştur. Bu modelin doğruluğu değişik metotlar ile kontrol edilerek, sistemin işleyişinde hata olarak tanımlanacak terimler belirlenmiştir.Çalışmanın ilerleyen kısımlarında oluşturulan bu hata terimlerinin sıfırlanması için değişik kontrol metotları denenmiş, bunların simülasyonu için MATLAB ve SIMULINK yazılımları kullanılarak, elde edilen sonuçlar kıyaslanmıştır.Son olarak yapılan uygulama ile kullanılan kontrol metotlarından biri gerçek ortam şartları altında uygulama ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of today?s frequently encountered problem in Robotic Technologies is position control. In this study, we deal with line-following which is one kind of position control problem.Finding less solutions in the literature research about this study made it more attractive.In this study, first of all, we formed the mathematical model of a totally four wheeled vehicle twice of which is used for motion. Then the correctness of the model is checked with different methods and the error terms are defined.In the following parts of study, to cancel the error terms, different control methods tested, simulation of these methods are done in MATLAB environment and then the resuts are compared.At last, one of the control method used is tested under real physical conditions with an application.