Improvement of MODROB-C to eliminate steering and positioning problems
Yönlendirme ve konumlandırma problemlerinin giderilmesi için modrob-C robotunun iyileştirilmesi
- Tez No: 93175
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gezer Robotlar, Kendinden Yönlenmeli Robotlar Mekatronik Eğitimi, Gezer Robot Seyiri iv, Mobile Robots, AGV, Mechatronic Education, Mobile Robot Navigation m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz YÖNLENDİRME VE KONUMLANDIRMA PROBLEMLERİNİN GİDERİLMESİ İÇİN MODROB-C ROBOTUNUN İYİLEŞTİRİLMESİ Aydemir, Mete Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN Eylül 2000, 76 sayfa Daha önce geliştirilen MODROB-C isimli gezer robotunun konumlandırma ve dönme problemleri incelenmiş ve gözlemlenen sorunlara çözüm bulunmaya çalışılmıştır. Mikrodenetimci ünitesi ve diğer elektronik ekipmanlar, programlaması daha kolay olan çok işlevli bir kartla değiştirilmiştir. Robotun dönme sistemi, içinde oransal kontrol düzeneği olan bir motorla yenilenmiştir. Robotun konumlandırma problemine, optik algılayıcılarla kılavuz çizgi takibi çözüm olarak sunulmuştur. Robotun çizgi takip etme performansı incelenmiş ve yapılan deneylerin sonuçlan sunulmuş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPROVEMENT OF MODROB-C TO ELIMINATE STEERING AND POSITIONING PROBLEMS Aydemir, Mete M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN September 2000, 76 pages Positioning and steering problems of the MODROB-C mobile robot are studied in detail, and performance of the robot is improved after solution of some problems. The microcontroller unit of the robot and other connected electronic components are replaced with a compact board which is easier to program. The steering system of the robot is replaced with a proportionally controlled motor. Guidepath following with optical sensors is introduced as a solution to the robot's positioning problems. The line following perfomance of the robot is studied in detail, and the results of the experiments are presented and evaluated.