Migren hastalığı olan kişilerde serum total sialik asit, adenozin deaminaz, nitrik oksit, arginaz, ornitin ve lipid peroksidasyonunun değerlendirilmesi
Evoluation the total sialic acid (SA), adenosine deaminase (ADA), nitric oxide (NO), arginase, ornithine and lipid peroxidation levels at migraine patients
  1. Tez No: 213575
  2. Yazar: AHU SEYHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NACİYE KURTUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, Total Sialik Asit, Adenozin Deaminaz, Nitrik Oksit, Malondialdehit, Arginaz, Ornitin, Lipid Peroksidasyonu, Migraine, Total Sialic Acid, Adenosine Deaminase, Nitric Oxide, Malondialdehyde, Arginase, Ornithine, Lipid Peroxidation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, migren hastalığı olan kişilerde serum total si al i k asit (TSA), adenozin deaminaz (ADA), nitrik oksit (NO), arginaz, ornitin ve lipid peroksidasyonun bir göstergesi olarak mal ondi aldehit (MDA) düzeylerini değerlendirmek amacıyla yapılmış olup, 26 migrenli hastayı ve sağlıklı 22 kişiyi kapsamıştır. TSA değerleri, migrenli kişilerde kontrol grubundan yüksek olmasına rağmen, gruplar arasındaki fark i stat ist i ki olarak önemli değildir (p>0X)5). ADA aktivitesi, migrenli kişilerde kontrol grubundan yüksek olup, aradaki fark istatistiki olarak çok önemli bulunmuştur (p=0.001). NO değerleri, migrenli kişilerde kontrol grubundan yüksek olmasına rağmen, gruplar arasındaki fark istatistiki olarak önemli değildir (p>0.05). Arginaz ve ornitin değerlerinin gruplar arasında değişmediği tespit edilmiştir. MDA değerleri, migrenli kişilerde kontrol grubundan yüksek olup, aradaki fark istatistiki olarak çok önemli bulunmuştur (p=0.001). Ölçülen parametrelerde auralı ve aurasız migren gruplarında istatiksel olarak önemli düzeyde fark tespit edilmemiştir. Sonuçta migren hastalığının bu çalışmada değerlendirilen bazı parametrelerin serum düzeyini etkilediği görülmüştür. Ancak bu verilerin migrenle ilişkilendirilebilmesi için ilgili çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine total sialic acid (TSA), adenosine deaminase (ADA), nitric oxide (NO), arginase, ornithine and lipid peroxidation levels at migraine patients. This work included 26 migraine patients and a control group containing 22 healthy persons. Even though migraine patients group had TSA values higher than that of control group1 s, this difference wasn't statistically important (p>0.05). ADA activity were higher at patients group than that of control group's, and this difference was statistically very important (p=0.001). Even though migraine patients group had NO values higher than that of control group1 s, this difference wasn'1 statistically important (p>0.05). Arginase and ornithine values didnotshow any variation amongthe groups. MDA values were higher at patients group than that of control group's, and this difference was statistically very important (p=0.001). At these parameter there wasn't a statiscally difference between migraine groups with aura and without aura. As a result it was observed that migraine had effect on the levels of some parameters measured in serum. However in order to correlate with migraine the data obtained from this study needs to be supported by further studies.