Dilim geometride lineer anizotropik nötron transport denklemi için Chebyshev polinomu yaklaşımı ve özdeğer spektrumları
Eigenvalue spectrum for Chebyshev polynomial approximation of the neutron transport equation with linearly anisotropic scattering in slab geometry
  1. Tez No: 213687
  2. Yazar: AHMET UĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET ANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Transport denklemi, Legendre polinomları, Chebyshev polinomları, Transport equation, Legendre polynomials, Chebyshev polynomials
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Tek boyutlu dilim geometride, tek hızlı ve lineer anizotropik saçılmalı durumda nötron transport denklemi degiskenlere ayırma yöntemi kullanılarak çözülmüstür. Nötronların dagılımını temsil eden çözüm fonksiyonu, konuma ve açıya baglı olacak sekilde iki fonksiyonun çarpımı seklinde tanımlanmıstır. Konuma baglı kısım eksponansiyel bir fonksiyon, açıya baglı kısım ise Legendre veya Chebyshev Polinomları olarak seçilmistir. Çözüm fonksiyonu içerisindeki konuma baglı kısım, nötron akı momentlerini temsil eder. Akı momentleri ile ilgili diferansiyel denklemler Legendre Polinomları ve Chebyshev Polinomlarının I. tipi kullanarak elde edilmistir. Bu diferansiyel denklemler, Legendre Polinomları kullanılarak elde edilmisse kullanılan yöntem N P yaklasımı, Chebyshev Polinomlarının I. Tipi kullanılarak elde edilmis ise kullanılan yöntem N T yaklasımı olarak adlandırılmıstır. Her iki yaklasımdan elde edilen diferansiyel denklemler, 0 c ve 1 c (çarpısma basına ortaya çıkan ortalama nötron sayısı)'in farklı degerleri için çözülmüs ve elde edilen v özdegerleri karsılastırma yapmak için aynı tablolarda sunulmustur. Sonuç olarak, her iki metod( N P ve N T )a göre elde edilen sonuçların mükemmel bir uyum içinde oldukları görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In one-dimensional slab geometry, the neutron transport equation was solved in one-speed and linearly anisotropic scattering by implementing the method of separation of variables. The solved function which represents distribution of neutrons is defined in the form of multiplication of the functions; one of which is relied on the position and one of which is relied upon the angle. The part which depended on the position selected as an exponential function; on the other hand the part that was relied upon the angle was chosen as Legendre polynomials or Chebyshev polynomials. The part that is subject to the position in solved function displays the neutron flux moments. The differantial equations regarding the flux moments was obtained by using Legendre polynomials and Chebyshev polynomials of the first kind. If the differantial equations, in respect of the flux moments, are obtained by implementing Legendre polynomials, the method used is called N P approximation; if it is obtained by using Chebyshev polynomials of the first kind, the method exploited is named N T approximation. The differantial equations obtained as a result of both approximation were solved for different values of 0 c and 1 c (where c is the number of secondary neutrons per collision) and the obtained v eigenvalues were presented in the same tables to make a comparison. As a conclusion the result obtained in respect of two methods ( N P and N T ), is seen in an excellent coherent.