Çukurambar (Ankara) civarındaki zeminlerin jeoteknik değerlendirilmesi
Geotechnical evaluation of the soils in the vicinity of Çukurambar (Ankara, Turkey)
  1. Tez No: 213712
  2. Yazar: SİNEM ÇİFTEPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çukurambar, Üst Pliyosen, Standart Penetrasyon Deneyi, Jeoteknik Özellikler, Konsolidasyon, Çukurambar, Upper Pliocene, Standard Penetration Test, Geotechnical Properties, Consolidation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu yüksek lisans tezi kapsamında, Ankara ili, Balgat-Çukurambar mahallesinde yer alan zeminlerin jeolojik, jeoteknik ve jeofizik özellikleri incelenmistir. Bu amaçla, inceleme alanında jeoteknik amaçlı sondajlar yapılarak, standart penetrasyon darbe sayısı ile zeminlerin kıvamı ve sıkılıgı belirlenmis, zemini temsil eden örnekler alınarak sınıflama, fiziksel, mekanik ve konsolidasyon özellikleri incelenmis ve bu verilere göre mühendislik jeolojisi kesiti hazırlanmıstır. nceleme alanında genel olarak Üst Pliyosen yaslı yüksek plastisiteli inorganik kil ve silt bulunmaktadır. Kil ve silt içerisinde kum bandı ve bunların üzerinde 7.00 m kalınlıkta alüvyon yer almaktadır. Alüvyon içerisinde 6.00 m derinlikte yeraltı suyu bulunmaktadır. Kil ve siltin konsolidasyonsuz drenajsız kohezyonu ortalama 59.5 kN/m3, içsel sürtünme açısı ortalama 9.5 derece, 1.0 kg/cm2 basınç altında hacimsel sıkısma katsayısı 0.0113 cm2/kg ve buna göre oturma miktarı 3.40 cm olarak hesaplanmıstır. Ortalama sıkısma indeksi 0.123, sisme indeksi 0.02 ve prekonsolidasyon basıncı 2.30 kg/cm2 olarak hesaplanmıstır. Sisme indeksine göre oturma miktarı ortalama 1.7 cm'dir. nceleme alanındaki zeminlerde farklı yöntemlere göre sıvılasma potansiyeli beklenmemektedir.
Özet (Çeviri)
In the scope of this master thesis, geological, geotechnical and geophysical properties of the soils around Çukurambar, Balgat-Ankara were investigated. Geotechnical boreholes have been drilled and standard penetration tests have been performed in order to determine the stiffness and consistency of the soils, to obtain samples, to investigate the index, physical, mechanical and consolidation properties of the soils. Engineering geology map and cross-section have been constructed based on these data. Upper Pliocene aged high plasticity clay and silt exist in the study area with a sandy lence. Quaternary aged alluvium with 7.00 m covers all of the units unconformably. Ground water level is 6.00 m dept in the alluvium. The average cohesion of the clay and silt is 59.5 kN/m3, internal friction angle 9.5 degrees, coefficient of volume compressibility is 0.0113 cm2/kg under 1.0 kg/cm2 loading pressure and consolidation is calculated as 3.40 cm totally. Average compression index is 0.123, average swelling index is 0.02 and pre-consolidation pressure is 2.30 kg/cm2. Average consolidation based on swelling index is 1.7 cm. No liquefaction potential is expected the study area, according to various methods.