Peyzaj planlama çalışmalarında görsel peyzaj değerlendirmesine yönelik bir yöntem araştırması
A research of methodology for visual landscape assessment in landscape planning
- Tez No: 213724
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRAN ÇELEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: görsel peyzaj değerlendirme, peyzaj algısı, peyzaj tercihleri, kent parkları, visual landscape assessment, landscape perception, landscape preferences, urban parks
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu doktora tez çalısması kentsel açık ve yesil alanların, özellikle kent parklarının planlanması ve tasarlanması asamalarında hem kullanıcı görüslerini hem de uzman değerlendirmelerini dikkate alan ve bu sayede kullanıcının tatmin olmasını da sağlayan mekanlar yaratılmasında kullanılacak bir yöntem gelistirmeyi ve yön gösterici mekan tipolojileri ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu arastırma kapsamında peyzaj algısı yalnızca görsel boyutta ele alınmıstır. Bu tez çalısmasının ana materyalini çesitli kent parklarına ait 25 adet fotoğraf olusturmaktadır. Fotoğraflardaki görüntüler üzerinden kullanıcı grubu ve uzman grubu olmak üzere iki ayrı anket çalısması gerçeklestirilmistir. Kullanıcı grubundan görüntüleri beğeni durumlarına göre puanlandırmaları istenmistir. Uzman grubu ise görüntüleri arastırma konusu ile ilgili kuramsal çerçeveye dayanarak hazırlanan mekansal karakteristikler kapsamında değerlendirmistir. Daha sonra kullanıcı grubu anket sonuçları ve uzman grubu değerlendirmeleri karsılastırılarak en çok ve en az tercih edilen görüntülere iliskin mekansal karakteristikler ortaya koyulmustur. Arastırmada kullanılan yöntemin analiz sonuçlarına dayanılarak, istatistiksel anlamda anlamlı ve daha önce yapılmıs uluslarası literatürdeki çalısmaların sonuçlarını destekleyen veriler elde edilmistir. Arastırma bulgularının değerlendirilmesi sonucu düzenlilik, açıklık, bakımlılık seviyelerinin ve doğal elemanların varlığının mekan tercihleri üzerine doğrudan etkili olduğu bulunmustur. Sonuç olarak bu mekansal karakteristiklerin biraraya getirilmesiyle, mekan tipolojilerinin ortaya konulabilmesi mümkün olduğu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
This Ph. D. thesis aims to provide a methodology which brings together both user preferences and expert assessments to satisfy user needs and to guide landscape designers and planners during planning and design process of urban open and green spaces, especially urban parks. In this thesis, landscape perception is taken into account of only in visual perception context. 25 photographs which belong to different urban park examples from both Turkey and abroad, are the main materials of this study. Two separate questionnaires were prepared and one was answered by users and the other by the experts. Users were asked to rate each scenery in the photographs in the context of their level of pleasure and interestingness. Experts assessed the same photographs using the criterias they were given. The criteria were chosen depending on theoretical framework of the study. Then, user surveys and expert assessments were linked, and evaluated which guided determination of both the most and the least preferred scenes. Data gathered in this study is found to be statistically significant and the results are consistent with previous studies regarding landscape preferences. Research findings show that certain levels of order, spaciousness, maintenance and the prominence of natural landscape elements directly influence landscape preferences. Finally, it is concluded that these spatial characteristics can be used to form preferred spatial typologies in urban parks which will guide planners and designers.