Glifosatın (herbisit) sıçanlar üzerine toksik etkilerinin hematolojik, biyokimyasal ve histolojik olarak incelenmesi
Haematological, biochemical and histological investigation of toxic effects of glyphosate (herbicide) on rats
- Tez No: 216748
- Danışmanlar: PROF.DR. DÜRDANE KOLANKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sıçan, Roundup, Glyphosate, serum ALT, AST, LDH, HDL, LDL, t-kolesterol, kreatinin, karaciğer histopatolojisi, Rat, Roundup, Glyphosate, serum ALT, AST, LDH, HDL, LDL, t-cholesterol, creatinin, liver histopathology
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada kullanılan Roundup, glifosat bazlı bir herbisit olup %78,5 oranında glifosat ve surfektan madde içerir. Glifosat, tarım alanlarında Türkiye'nin de içinde bulunduğu birçok ülkede yaygın kullanıma sahip seçici olmayan, sistemik organofosfatlı bir herbisittir. Bu çalışmanın amacı Roundup'ın sıçan karaciğerindeki toksik etkilerinin gösterilmesidir. Sıçanlara bir ve üç aylık iki deney düzeneğinde 56 mg/kg ve 560 mg/kg oral yolla Roundup uygulaması günlük olarak yapılmış; karaciğer hasarında biyokimyasal belirteç olarak kullanılan alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST) ve laktat dehidrogenaz (LDH) aktiviteleri, serum lipoproteinleri (LDL, HDL), total kolesterol ve kreatinin değerleri ölçülmüş; biyokimyasal ve hematolojik incelemelerin yanında histopatolojik incelemeler de yapılmıştır. ALT, AST, LDH, LDL ve HDL değerlerinde ve kan parametrelerinde de uygulama gruplarında kontrol gruplarına göre değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte üç aylık uygulamalarda AST/ALT oranları anlamlıdır. Kreatinin değerlerinde kontrol gruplarına göre bir değişim saptanmamıştır. Histolojik incelemelerde uygulama gruplarında patolojik bulgular tespit edilmiştir. Tüm uygulama gruplarında konjesyon ve mononüklear hücre infilitrasyonu, ve bazı hücrelerde sitoplazmik erimeler saptanmıştır. Ayrıca dokuda apoptotik hepatositlerde artış görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Roundup is a glyphosate-based herbicide that includes 78,5% glyphosate and surfectant at lower toxic concentrations. Glyphosate is an organophosphorated non selective agrochemical widely used in many countries including Turkey and acts after the sprout in a systemic way. The objective of this study was to analyze toxic effects of the herbicide Roundup in rat liver. Animal were treated with 56 mg/kg and 560 mg/kg of Roundup (78% glyphosate) each day, during 1 month and 3 months. Hepatic toxicity was monitored by quantitative analysis of the serum alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST) and lactate dehidrogenase (LDH) activities, and were measured amount of serum lipoprotein (LDL, HDL), total cholesterol and creatinine which were used as the biochemical markers of liver injury. Besides the biochemical and hematological analysis we also investigated liver tissues histopathologicaly. Although there have been differences in ALT, AST, LDH, HDL, LDL,T.Cholesterol, creatinin values and also hematological parameteres of application groups with respect to those in control groups, these are not significant statisticaly. However compared to control group there is an increase in AST/ALT proportion of 3 months application groups. Within all of the application groups, we have found pathological changes in histhological investigation. Degenerative signs such as mononuclear cell infilitration, congestion of the liver tissues and cytoplasmic degeneration were observed in all treatment groups and also apoptotic hepatocytes have also been detected.