Bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin tuz toleranslarının belirlenmesi
Determination of salinity tolerance of some chickpea (Cicer arietinum L.) varieties
- Tez No: 213770
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SAİT ADAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nohut (Cicer arietinum L.), tuzluluk, tolerans, Chickpea (Cicer arietinum L.), salinity, tolerance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu araştırma, 2006 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü deneme serasında yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin tuza toleranslarının incelenmesidir. Denemede, 5 farklı nohut çeşidi kullanılmıştır. Tuzluluk oluşturmak amacıyla 2 kg' lık saksılara doldurulan topraklara 0 veya 60 mM NaCl uygulanmıştır. Ayrıca temel gübreleme amacıyla tüm saksılara 100 mg kg?¹ N (NH4NO3), 50 mg kg?¹ P ve 63 mg kg?¹ K (KH2PO4) verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; toprak üstü bitki uzunluğu, kök uzunluğu, toprak üstü kuru ve yaş ağırlığı, kök kuru ve yaş ağırlığı bakımından kontrol grubu daha yüksek değerler vermiştir. Toprak üstü aksamında Na içeriği bakımından tuz uygulamasında daha yüksek sonuçlar alınmıştır. Köklerin Na içeriği tuz uygulamasında daha yüksek çıkmıştır. Bitkide K, kontrol grubunda daha yüksek çıkarken, kökte ise tuz uygulamasında daha yüksek çıkmıştır. Cl bakımından ise tuz uygulamasında hem toprak üstü aksam da hem de kökte yüksek bulunmuştur. Uygulamalar sonunda; kontrol grubu toprak üstü bitki uzunluğu 29.66-37.92 cm, kök uzunluğu 12.18-16.68 cm, toprak üstü yaş ağırlık 26.50- 33.00 g, toprak üstü kuru ağırlık 5.468-6.430 g, kök yaş ağırlık 1.613-2.238 g, kök kuru ağırlık 0.785-1.410 g, toprak üstü/ kök oranı kuru ağırlık 4.817-7.390 arasında değişmiştir. Tuz grubunda ise toprak üstü bitki uzunluğu 23.89-34.08 cm, kök uzunluğu 11.45-15.59 cm, toprak üstü yaş ağırlık 23.00-33.00 g, toprak üstü kuru ağırlık 3.843-5.520 g, kök yaş ağırlık 0.838-2.010 g, kök kuru ağırlık 0.620-1.268 g, toprak üstü/ kök oranı kuru ağırlık 4.432- 8.415 arasında değişmiştir. Bu araştırmanın sonucunda, Canıtez-87, İzmir-92 ve Sarı-98 çeşitlerinin tuza daha sırasıyla toleranslı oldukları saptanmıştır. Menemen-97 ise bu çeşitler arasında en duyarlı olmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in experimental glasshouse of the Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, Ankara University, in 2006. The aim of research was to investigate salinity tolerance of some chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars. Five chickpea cultivars were used in the experiment. Control (0 mM) and 60 mM NaCl treatments were applied. For basal fertilization, 100 mg kg?¹ N (NH4NO3), 50 mg kg?¹ P and 63 mg kg?¹ K (H2PO4) were applied to each pot. According to obtained results, plant height, root length, fresh and dry weight of plant and root were higher in control treatment than salinity treatment. Na content of plant part above soil was higher in salinity treatment. Na content of root was higher in salinity treatment. K content of plant was higher in control treatment and K content of root in salinity treatmet. In terms of Cl content was higher both of plant and root in salinity treatment. Plant height was 29.66-37.92 cm, root length was 12.18-16.68 cm, fresh weight of plant part above soil was 26.50-33.00 g and dry weight was 5.468-6.430 g, fresh root weight was 1.613- 2.238 g and dry weight of root was 0.785-1.410 g and dry weight of plant part and root ratio was 4.817-7.390 in control treatment. In salinity treatment, plant height was 23.89-34.08 cm, root length was 11.45-15.59 cm, fresh weight of plant part of above soil was 23.00-33.00 g and dry weight was 3.843-5.520 g, fresh root weight was 0.838-2.010 g and dry root weight was 0.620-1.268 g and dry weight of plant part and root ratio was 4.431-8.415. At the end of this research, Canıtez-87, İzmir-92 and Sarı-98 varieties were more tolerant to salinity than others. And Menemen-97 showed most sensitive cultivar among the cultivars.