Ankara Haymana Türkşerefli göleti sulama alanındaki toprakların sulama parametreleri ve tuzluluk yönünden incelenmesi
Surveying of the irrigation area of Ankara Haymana Türkşerefli reservoir as irrigation parameters and salinity
- Tez No: 213769
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN YURTSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Salinity, alkalinity, salt balance, Turkserefli, reservoir
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılması planlanan Ankara-Haymana-Türkşerefli Göleti sulama alanının yıllar içerisinde değişim gösteren tuzluluk durumu araştırılmıştır. Bu bağlamda 1998 yılı ile 2006 yılı toprak ve su örneklerinde gerekli olan değerleri karşılaştırılmıştır. 8 yıllık süre içinde 49 ha alanın 1. sınıf limitten (EC:2-4 dS/m) 2. sınıf (EC:4-8 dS/m) tuzluluk limitine; 77 ha alanın 1. sınıf limitlerden (EC:2-4 dS/m) 3. Sınıf (EC:8-12 dS/m) limitlere; 221 ha alanın büyük bir artışla 1. Sınıf limitten (EC:2-4 dS/m) 5. Sınıf limite (EC:12 dS/m ve daha fazla); 137 ha alanın 3. Sınıf limitlerden (EC:8-12 dS/m) 5. Sınıf limitlere (EC:12 dS/m ve daha fazla) yükseldiği, 31 ha alanın tuzlulukta bir azalma olmasına rağmen yine 5. sınıf limitte (EC:12 dS/m ve daha fazla) kaldığı saptanmıştır. Bu 5. Sınıf limitlerde (EC:12 dS/m ve daha fazla) olan alanların bazı katmanlarında aynı zamanda tuzluluğun yanında sodyumluluğa da rastlanmıştır. Tespit edilen bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Tuzluluk, sodyumluluk, tuz dengesi, Türkşerefli, gölet
Özet (Çeviri)
In this study, temporal changes in salinity levels in irrigation area of Ankara-Haymana-Turkserefli Reservoir, planned to be constructed by State Hydraulic Works (DSI), were investigated. Required parameters were gathered from the soil and water samples of the years between 1998 and 2006 and they were compared for temporal assessments. It was found for the evaluated 8 years that 49 ha land area has transformed from the 1st class salinity limit ((EC:2-4 dS/m) into 2nd class (EC:4-8 dS/m) salinity limit, 77 ha from 1st class to 3rd class (EC:8-12 dS/m); with a significant increase 221 ha from 1st class to 5th class (EC:12 dS/m or higher); 137 ha from 3rd class to 5th class and 31 ha area remained in the 5th class even with decrease in salinity level. Alkalinity was also observed in some layers of 5th class land areas. Recommendations were proposed toward the solution of the observed problems.