Özgün kentsel mekanların okunması ve belirlenmesi üzerine analitik bir çalışma: Bodrum Türkkuyusu örneği
An analytical research on reading and determination of original urban spaces: Bodrum Türkkuyusu district
  1. Tez No: 213778
  2. Yazar: DEVRİM YÜCEL BESİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN MEMLUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Architecture, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Konut Mimarisi, Kent Dokusu, Kent Kimliği, Kentsel Mekan, Bodrum-Muğla, Bodrum Evleri, Vernacular Architecture, Urban Texture, Identity of a City, Urban Space, Bodrum-Muğla, Traditional Bodrum Houses
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Çalışma; mimarlık, kentsel tasarım ve peyzaj mimarlığı açısından değerlendirilmesi gerekli olan tarihi ve kültürel varlıkların biraraya gelişleriyle oluşturdukları düzenin ortaya çıkartılmasını ve sistemin algılanmasını sağlamayı amaçlayan belge niteliğinde bir araştırmadır. Bodrum ve Türkkuyusu Mahallesi' ndeki özgün kentsel mekanların varlığının ve geleneksel yaşam ile kent arasındaki ilişkilerin saptanması ile ilgilidir. Çalışmada; Bodrum ile ilgili olan yazılı ve görsel dökümanlardan, çalışma alanında yaşayanlarla yapılan sözel görüşmelerden ve araştırmacının konu ile ilgili bilgi ve algı birikiminden faydalanılır. Bodrum ile ilgili edebi eserler üzerinden kentsel mekanlara dair okumalar yapılır. Sonuçta bu tez, Bodrum üzerine kentsel tasarım ölçeğinde yapılacak çalışmalara öncülük edecek detaylı tespit ve kentsel doku analizlerini sunar. Bodrum Türkkuyusu Mahallesi' ndeki geleneksel yaşam hakkında gerçekçi bilgiler içerir. Bodrum kenti ve benzer özelliklere sahip diğer kentlerin dönüşüm süreçleri için tasarım ipuçları verir.
Özet (Çeviri)
This thesis is a research that aims to discover the system of historical and cultural values in Türkkuyusu district in Bodrum, Turkey in terms of its architecture, urban design and landscape design combined. The study analyses the essence of original urban spaces within this location and attempts to determine the relationship between traditional life and the city. Written and visual documentation regarding Bodrum, interviews with the people living in the Türkkuyusu district and the knowledge gleaned by the researcher are used throughout this study. It also investigates the determination of original urban spaces by the appraisal of literature on Bodrum. As a result, the thesis concludes with a detailed analysis and evaluation of urban texture with suggestions which provide an opportunity for urban design projects in Bodrum. It presents more pragmatic information about the traditional life in Türkkuyusu district. It may be used as a design source for urban design within the city of Bodrum and similar places.