Sosyal etkileşimi geliştirecek peyzaj tasarımı üzerine bir araştırma: Çukurambar Mahallesi örneği
A research on landscape design to improve social interaction: Çukurambar case
- Tez No: 213780
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çukurambar, kentsel dönüşüm, peyzaj tasarımı, peyzaj tasarımı ve sosyal etkileşim, sosyal etkileşim, sosyal çatışma, Çukurambar, landscape design, landscape design and social interaction, social conflict, social interaction, urban transformation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Günümüz kentleri, aşırı nüfus yığılmaları, çarpık yapılaşma, plansızlık nedenlerinden ötürü bir çöküş süreci yaşamaktadır. Bu çöküş sadece fiziksel anlamda yaşanan bir çöküş değildir. Kentlerde yaratılan konut tarzı ve olumsuz konut çevresi koşulları insanları yalnızlığa, iletişimsizliğe, bireyselleşmeye hatta köksüzlüğe doğru yönlendirmiştir. Bu çalışma, kentlerin fiziksel ve sosyal anlamdaki kaotik yapısına bir çözüm önerisi getirmek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada, bireyleri dış mekana, sosyalleşmeye, bir arada olmaya yönlendirecek bir araç olarak peyzaj tasarımının önemi vurgulanmaya çalışılmış, özellikle sorunlu bölgeler olan dönüşüm alanlarında sosyal etkileşimi sağlamak, topluluk hissini uyandırabilmek için kullanılabilecek mekan tasarım araçları irdelenmiştir. Çalışma alanı olarak özellikle oldukça hızlı bir dönüşüm geçirmiş Çukurambar Mahallesi seçilmiştir. Alanda hala dönüşmemiş yerlerin olması farklı fiziksel ve sosyal koşullardaki bireylerin mekansal davranışlarını inceleme olanağı sağlamıştır. Çalışmanın somutlaştırılabilmesi ve nicel veriler elde etmek amacıyla dönüşüm alanında, insan-mekan ve komşuluk ilişkilerini irdeleyen bir anket uygulaması yapılarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın, kentsel dönüşüme uğrayacak alanlarda ve yeni yerleşmelerde sosyal etkileşim alanları yaratma konusunda bir rehber niteliği taşıması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda tez şu bölümlerden oluşmaktadır: -Literatür taraması ile elde edilmiş bilgiler ışığında hazırlanan, konuyla ilgili kavramları inceleyen kuramsal temeller bölümü -Çalışmada kullanılan materyal hakkında bilgi veren ve izlenen yöntemi anlatan materyal ve yöntem bölümü -Çalışma alanına ilişkin verileri ve bulguları anlatan önceki bölümlerde verilen bilgilerle bunları ilişkilendiren araştırma ve bulgular bölümü -Tüm bilgilerin sentezlendiği ve önerilerin sunulduğu tartışma ve sonuç bölümü.
Özet (Çeviri)
Cities of today are having a collapsing period due to excessive population distribution, irregular constructions and being unplanned. This is not just a physical collapse. Housing types and negative environment of housing in cities has led people towards loneliness, lack of communication, individualazing and even rootlessness. This study has been done in order to bring along a suggestion for a solution for the physical and social chaotic structure of cities. In this study, the importance of landscape design as a tool to lead individuals to outside spaces, socializing and being together has been tried to be stressed and space design tools that can be used to provide social interaction and the feeling of being a community especially in transformation places which are problematic, have been examined. Çukurambar District which has gone through a very fast transformation period has been chosen. Existence of some places which haven?t transformed has given chance to examine the spatial behaviors of individuals from different physical and social conditions. In order to concretize the study and to get quantitative data, a questionnaire which examines the relationships among individual, place and neighbourhood has been conducted in the transformation area and the results are evaluated. It has been aimed this study to be a guide for the spaces which will be transformed and new residents in creating social interaction places. For these aims, the thesis is composed of the following chapters: - The chapter of theoretical basics which consists of related concepts obtained through literature review. - The chapter of material and method that gives information about material used and the way followed in the study. - Data and research part which relates the information given in the previous chapters and data about the study area. -The discussion and conclusion part in which the information has been synthesized and suggestions offered.