Normallik testlerinin karşılaştırılması
Comparison of normality tests
  1. Tez No: 213798
  2. Yazar: ARİF ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZAHİDE KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Normallik testleri, varyans analizi, I. tip hata, testin gücü, egrilik, diklik, D' Agostino-Pearson, Jargue-Bera, Kolmogorov-Smirnov, Lilliefors, ki-kare, Anderson-Darling ve Shapiro-Wilk, Normality tests, analysis of variance, type I error, power of test, skewness, kurtosis, D' Agostino-Pearson, Jargue-Bera, Kolmogorov-Smirnov, Lilliefors, chi-square, Anderson-Darling and Shapiro-Wilk
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tez çalısmasında, Normallik testlerinden Egrilik, Diklik, D' Agostino-Pearson, Jargue- Bera, Kolmogorov-Smirnov, Lilliefors, Ki-kare, Anderson-Darling ve Shapiro-Wilk testlerini I. tip ve güç performansları bakımından karsılastırılmıstır. Yapılan karsılastırmalarda I. tip hata olasılıgı %5 olarak kararlastırılmıstır ve söz konusu karsılastırmalar, simulasyon teknigi ile, normal, simetrik ve çesitli egriliklerdeki dagılımlarda ve çesitli örnek genisliklerinde yapılmıstır. 100.000 simulasyon denemesi sonunda ele alınan testlerden I. tip hata olasılıgı bakımından Jargue-Bera testi iyi sonuçlar verirken testin gücü bakımından genellikle Shapiro- Wilk testi diger testlerden daha güçlü olarak gözlemlenmistir. Normal ve normal olmayan dagılımlar birlikte göz önünde tutuldugunda Shapiro-Wilk testi diger testlere göre en iyi sonuçları vermistir. Bunun yanı sıra Anderson-Darling, Egrilik ve D'Agostino-Pearson testlerinin de güçlü testler oldugu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, Skewness, Kurtosis, D' Agostino-Pearson, Jargue-Bera, Kolmogorov-Smirnov, Lilliefors, Chi-Square, Anderson-Darling and Shapiro-Wilk tests of normality were compared in terms of type I error and power of tests. At this comparisons, type I error probability was decided as %5 and simulation were done for normal, symmetric and various skew distributions and for various sample sizes. At the end of 100.000 simulation experiment, it was determined that in terms of type I error probability Jargue-Bera test gave the best results in all tests but for power of tests, Shapiro-Wilk test gave generally the most powerful results. Shapiro-Wilk test gave more powerful the others to take into consideration normal and nonnormal distributions. Besides, Anderson-Darling, Skewness and D' Agostino-Pearson Tests were powerful tests.