4'-formilbenzo-15-crown-5 türevlerinin ve komplekslerinin sentezi
The synthesis of 4'-formilbenzo-15-crown-5 derivatives and their complexes
- Tez No: 213807
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA HAYVALI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Simetrik olmayan Schiff bazları, crown eterler, izomeri
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, öncelikle salisilaldehit, 2-hidroksi-3-metoksibenzaldehit, 2-hidroksi-5- metoksibenzaldehit ve 2-hidroksi-1-naftaldehit ile hidrazin hidratın (1 : 1) kondenzasyonundan mono-Schiff bazları (4-7) elde edildi. Üzerinde primer amin grubu bulunduran bu bileşikler (4-7) ile 4'-formilbenzo-15-taç-5'in kondenzasyonundan simetrik olmayan bis-Schiff bazları sentezlendi (8-11). Taç eter içeren bu bis-Schiff bazlarının sodyum perklorat (NaClO4) ile reaksiyonundan taç eter-sodyum kompleksleri (8a-11a) hazırlandı. Ayrıca simetrik olmayan ligandların (8-11), Ni(CH3COO)2.4H2O ile reaksiyonundan nikel kompleksleri (8b, 10b ve 11b), Zn(CH3COO)2.2H2O ile reaksiyonundan ise çinko kompleksi (8c) elde edildi. Sentezlenen mono-Schiff bazları (4-7), simetrik olmayan bis-Schiff bazı ligandları (8-11), ve komplekslerinin (8a-11a, 8b, 10b, 11b, 8c) yapıları; element analizi, IR, UV, 1H-, 13C-NMR ve MS spektrum verilerinden faydalanılarak aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, initially mono-Schiff bases (4-7) were prepared from the (1:1) condensation of salicylaldehyde, 2-hydroxy-3-methoxybenzaldehyde, 2-hydroxy-5-methoxybenzaldehyde and 2-hydroxy-1-naphtlaldehyde with the hydrazine hydrate. From the condensation of these compounds, having primary amine group (4-7) with 4?-formylbenzo-15-crown-5; unsymmetrical bis-Schiff bases were synthesized (8-11). From the reaction of these bis-Schiff bases (8a-11a), having crown ether with sodium perchlorate (NaClO4); crown ether-sodium complexes were prepared (8a-11a). Besides nickel complexes (8b, 10b ve 11b) were obtained from the reaction of unsymmetrical ligands with Ni(CH3COO)2.4H2O. Zinc complex (8c) was also prepared from the reaction of unsymmetrical ligands with Zn(CH3COO)2.2H2O. Structures of synthesized mono-Schiff bases (4-7), unsymmetrical bis-Schiff base ligands (8- 11) and their complexes (8a-11a, 8b, 10b, 11b, 8c) were characterized with the elemental analysis, IR, UV, 1H-, 13C-NMR and MS spectrum data. Key Words : Unsymetric Schiff bases, crown ethers, isomerism