Türkiye'den phb üreticisi halofilik bakterilerin izolasyonu
Isolation of PHB producer halophilic bacteria in Turkey
- Tez No: 213835
- Danışmanlar: PROF.DR. CUMHUR ÇÖKMÜŞ, PROF.DR. YAVUZ BEYATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: PHB, Halofilik Bakteri, PHB, Halophilic Bacteria
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada Tuz Gölü (Ankara ili tarafı) ve Acıgöl (Denizli)'den toplanan toprak, çamur, su ve tuz örneklerinden halofilik bakteriler izole edilmiş ve PHB üretenler Sudan Black B boyası ile belirlenmiştir. PHB üreten izolatlardan 12'si seçilerek ürettikleri PHB miktarları spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. İzolatlardan AG 27 (%29.48)'de en yüksek PHB üretimi gözlenirken, TG 24 (%2.03)'te hücre kuru ağırlığına göre en düşük PHB verimi gözlenmiştir. En yüksek verim elde edilen AG 27 izolatı karbon kaynağı olarak %1 oranında Galaktoz ve %0.3 oranında Yeast ekstrakt içeren besiyerinde geliştirildiğinde ise hücre kuru ağırlığının %59,19'unu PHB olarak biriktirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, halophilic bacteria were isolated from salt, water, soil and sludge samples which were taken from Tuz Gölü and Acıgöl (Denizli). In the first step, PHB producer isolates were determined by Sudan Black B staining. Twelve isolates which are produced PHB were selected and PHB amount was measured spectrophotometerically. The highest percent yield of PHB was observed in the isolate AG 27 (29.48%), according to dry cell weight whereas the lowest percent yield of PHB was determined in the isolate TG 24 (2.03%). AG 27 isolate, which have the highest yield, accumulated 59.19% PHB of its dry cell weight when it was grown in the medium containing galactose (1%) and Yeast extract (0.3%) as carbon source.