Kürtün baraj gölünün sağ sahilindeki Özkürtün (Gümüşhane) beldesinin heyelan analizi
The landside analysis Özkürtün town which is located right bank of the Kürtün dam lake
  1. Tez No: 213910
  2. Yazar: MEVLÜT PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKAİ ANGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kütle hareketleri, Yamaç Stabilitesi, Yük Azaltılması, Mass movements, Slope Stability, Load Reduction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ülkemiz, jeolojik ve topoğrafik yapısı, iklimsel özellikleri nedeniyle büyük can ve mal kayıplarına sebep olan doğal olaylarla karşı karşıya kalmaktadır. Ülkemizin en çok yağış alan bölgesi olan Karadeniz Bölgesinin doğu bölümü, yamaçlarının dik eğimli olması nedeniyle heyelan açısından riskli bir konumdadır. Heyelan alanlarının belirlenmesi, olumsuzluklarının azaltılması veya ortadan kaldırılabilmesi yerleşim alanlarının belirlenmesi açısından çok önem kazanmaktadır.Bu çalışmada, Kürtün Baraj Gölünün oluşumundan sonra Özkürtün Beldesinde oluşan heyelan incelenmiştir.Barajda su tutulduktan sonra, baraj golü 630 m kotlarına ulaştığında belde içerisinden geçen karayolu üzerinde ve yol ile göl arasında çatlaklar oluşmuş ve daha sonradan heyelan gerçekleşmiştir. Bu çalışmada daha önce arazide yapılan çalışmalar irdelenmiş eksik olan veriler için arazide etütler yapılarak bazı laboratuar deneyleri için örnekler alınmıştır. Heyelandan önceki kesiti elde edebilmek için bilgisayar ortamında haritalar sayısallaştırılarak kesitler belirlenmiş ve bunların içinde en kritik kesit seçilmiştir. Jeolojik kesit belirlendikten sonra kesitler analiz edilmiştir.Yerleşim alanını belirlemeden önce, barajın planlama aşamasında yapılacak çalışmalarla böyle büyük bir tehlike daha önce önlenebilir mi? Sorusuna cevap oluşturabilmek adına hazırlanan bu çalışmada kritik kesitte alınabilecek önlemler araştırılmış ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Our Country is subject to the natural events due to its geological ? topographical nature and climatic characteristics. East part of the Black Sea Region, which is most precipitation region in our Country, is a risky region by the sliding point of view because of having very steep slopes. Defining the sliding areas is important for reducing or eliminating the negativity in order to define the settelment areas.In this study, after originating the Kürtün Dam Lake, slide occurred in Özkürtün Town has been reviewed.After impounding, when the dam lake reached to elevation 630 masl, there had been cracks between the highway passing through the town and the lake and afterwards there had been slides. In this study, works performed at the site are reviewed and studies are performed at the site and samples were taken for some laboratory tests. Sections are defined by digitizing the maps on computer and most critical section is chosen. After defining the geological section, the sections are analysed.In this study, measures which can be taken in the critical section are investigated and solutions are proposed in order to give an answer to the question of ?before defining the settlement area, could such a big danger be prevented by studies at the dam planning stage??