Fuzzy modül homomorfizmaları
Fuzzy module homomorphisms
- Tez No: 213911
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SULTAN YAMAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: t-norm, L-denklik bağıntısı, L-kongrüans bağıntısı, L-modülhomomorfizması, L-Alt Modül, L-bağıntı, L-fonksiyon, t-norm, L equation relation, L-congruence relation, L-modulehomomorphism, L-submodule, L-relation, L-function
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Bölümü
- Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezin amacı cebirsel yapılardaki modül homomorfizma tanımını fuzzy cebirsel yapılara taşımak, tanım ve teoremleri fuzzy'e aktarmak ve modüller için mevcut olan bazı tanım ve teoremleri ?L-modüllere aktarmaktır. Modüller arasındaki homomorfi teoremi fuzzy modüller arasında ifade edilmiştir. Ayrıca her modül homomorfisinden bir fuzzy modül homomorfisi elde edildiği gösterilmiş olup, bu ise fuzzy cebirsel yapıların, cebirsel yapıların bir genişlemesi olduğunu göstermiştir.Bu tez iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ön bilgiler ile bu alanda yapılan çalışmalarla ilgili bazı önemli tanım ve teoremler sunulmaktadır. İkinci bölüm ise tezin özgün çalışmalarını kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
Fuzzy Module HomomorphismsThe aim of this thesis is to extend the definition of module homomorphism in algebraic structures to fuzzy algebraic structures, to transfer definitions and theorems to fuzzy and to carry some definitions and theorems existing for modules to ?L-modules.The homomorphism theorems for modules are expressed for fuzzy modules. Moreover, it is obtained a fuzzy module homomorphism from each module homomorphism and so it is seen that fuzzy algebraic structures are an extension of algebraic structures.This thesis consists of two chapters. The first chapter contains preliminaries, some important definitions about researches done in this field. The second chapter, we establish the original studies of thesis.