Kentsel korumaya stratejik yaklaşım (Beşiktaş Köy İçi Kentsel Sit Alanı örneği)
Strategic approach to urban conservation (example of Beşiktaş Köy İçi Urban Site Area)
  1. Tez No: 213925
  2. Yazar: GÜLŞAH ÖZSOYDAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜRRİYET ÖĞDÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel koruma, koruma planlaması ve güncel yaklaşımlar, tarihi kent merkezleri, stratejik planlama, kentsel projeler, Urban conservation, conservation planning and actual approaches, Historical urban quartets, Strategic planning, Urban projects. ii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dünyada 20.yy sonlarında yaşanan gelişmeler, kent planlama ve koruma konusunda da yeni yöntem ve yaklaşımların ortaya çıkmasına yol açmıştır. Geniş kapsamlı planlama anlayışı içerisinde teknik düzeyi ön planda olan ve daha çok fiziki amaçlı iken, 20.yy'ın sonlarında esnek planlama yöntemleri arayışı ile daha stratejik ve politik bir nitelik kazanmıştır. Tarihi kent merkezlerinin korunması konusunda bugüne kadar devam etmekte olan geleneksel planlama yaklaşımın koruma uygulamalarında yaşanan sorunlara çözüm olamaması dolayısıyla, korumanın gelişmenin önüne ket vuran yapısının değişmesi gerektiği sonucuna varılmış ve korumada yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Koruma artık yenileştirme ve dönüşüm projeleri gibi yeni araçlarla kendini dönüştürmeye başlamıştır. Kentsel planlama yaklaşımlarında yeni arayışlar olarak ortaya çıkan ?stratejik planlama?nın tarihi kent merkezlerinin korunmasında da etkili bir araç olarak kullanılabilirliği bu çalışmada (tezde) tartışılmıştır. Bu yapılırken, gündemdeki kentsel projelere değinilmiş, iyi ve kötü yanları incelenmeye çalışılmıştır. Örnek alan olarak seçilen Beşiktaş'taki Köyiçi Kentsel Sit Alanı ve gerçekleştirilmekte olan projeler bu kaygılarla incelenmiş ve mevcut durumu ortaya koyan bir stratejik yaklaşım geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developments realized at the end of the 20th century have led new methods and approaches about urban preservation to emerge. Large-extent planning comprehension within technical level and physical aims gained a strategic and political qualification associated with flexible planning methods. In the case of historic urban centers' conservation, since the conventional planning approach is not capable of solving the problems arising in the conservation applications, there is a need for a new approach in conservatiom to change the existing structure of planning. Conservation has just started to convert itself with new tools such as urban reganeration and renewal projects. Having emerged as a new approach in urban planning, Strategic Planning has been analyzed within this thesis about whether it can be used as an effective tool in the preservation of urban centers. In this framework, actual urban projects were referred; its advantages and disadvantages were analyzed. Köyiçi Site Area in Beşiktaş were used as a sample area and the projects realizing were analyzed with these apprehensions and it was aimed at developing a strategic approach that points out the existing situation.