Anlamsal web servisleri ortamında bir aracı etmen tasarımı ve gerçekleştirimi
Design and implementation of a broker agent in the semantic web services environment
  1. Tez No: 213961
  2. Yazar: ÖZGÜR GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ DİKENELLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: aracılık, anlamsal veb servisleri, etmenler, çok etmenli sistemler, brokering, semantic web services, agents, multi agent systems
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Hem arabuluculuk ve koordinasyon özelliklerine sahip olmaları hem de geniş bir alanda uygulanabilir olmaları nedeniyle, aracılar anlamsal veb servisleri ortamının da doğal bir bileşeni olmaya adaydırlar.Bu tez çalışmasında, SWSA soyut mimari çerçevesine dayalı olarak, anlamsal veb servisleri ortamında bir aracı etmen tasarlanmıştır. Bu tasarımın ana katkısı, SWSA çerçevesine uygun, esnek ve yeniden kullanılabilir bir aracı etmen mimarisi sunulmuş olmasıdır. SWSA çerçevesinin üç aşaması, o sürecin içsel gereksinimlerini karşılamak için farklı etkinlikler içermektedir ve her etkinlik, farklı şekillerde gerçekleştirilebilmektedir. Bu bağlamda, bu tez kapsamında tasarlanan aracı etmen, plan seviyesinde ve modül seviyesinde yeniden kullanım sağlayarak etkinliklerin farklı gerçekleştirimlerinin sisteme kolaylıkla eklenebildiği esnek bir mimari sunmaktadır.Ayrıca, aracı etmen ile diğer etmenler arasında FIPA belirtimlerine dayalı bir aracılık etkileşim protokolü tanımlanmıştır. Tasarlanan aracı etmenin bir prototipi gerçekleştirilmiş ve turizm alanında bir durum çalışması ile aracılık senaryosu hayata geçirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Brokers are one of the main discovery and synchronization mechanisms among autonomous agents. Because of their mediation and coordination properties as well as wide applicability, brokers are a natural candidate component for the semantic services environment.In this thesis, design considerations of a broker agent in the semantic services environment which is based on the SWSA abstract architecture are discussed. Main focus of its design is to provide flexible and reusable broker architecture conforms to this abstract architecture. SWSA defines three consecutive phases for service usage: discovery, engagement and enactment. Each phase includes different activities to satisfy internal requirements of that phase. The critical point here is that each activity can be implemented in a different way based on the application requirements. In this context, our broker agent provides such a flexible architecture in which different implementations of activities can be plugged-in to the system easily. Also an enhanced interaction protocol between the broker agent and other agents based on FIPA specifications is defined within the thesis.