BeO'nun çinko sülfür ve wurtzite fazlarının yapısal, elektronik ve titreşim özelliklerinin incelenmesi
Structural, electronic and phonon properties of zinc-blende and wurtzite BeO
  1. Tez No: 214013
  2. Yazar: AKİF SÜTLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SITKI DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BeO, yoğunluk fonksiyon teorisi, elektronik spektrum, bant aralığı, fonon, BeO, density functional theory, electronic spectrum, band gap, phonons
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tezin amacı BeO materyalinin yapısal, elektronik ve titreşim özelliklerinin yoğunluk fonksiyon teorisi ile araştırılmasıdır. Bu çalışmanın seçilme nedeni BeO'nun sertlik, yüksek erime sıcaklığı ve yüksek ısısal iletkenlik gibi ilginç mekaniksel ve ısısal özelliklere sahip olması, iki farklı kristal yapıda (çinko sülfür ve wurtzite) kristalleşmesi ve geniş bant aralığına sahip olmasıdır. Bu ilgi çekici özelliklerinden dolayı bu yarıiletkenin yapısal ve elektronik özellikleri üzerine büyük bir ilgi gösterilmiştir. Materyalin wurtzite fazının dinamik özellikleri de araştırılmıştır fakat tüm simetri yönlerinde ayrıntılı bir inceleme literatürde bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra çinko sülfür fazı ilk olarak bu çalışmada ele alınmıştır.Tez çalışmasının giriş bölümünde, BeO için yapılan önceki çalışmalar verilmiş ve tezin amacı açıklanmıştır. İkinci bölümde ise bu yarıiletkenin kristal yapıları sunulmuştur. Üçüncü bölümde, kristallerin elektron ve fonon özelliklerinin incelenmesinde kullanılan deneysel teknikler açıklanmıştır. Tezin dördüncü bölümünde ise düzlem dalga yapay potansiyel metodu, yoğunluk fonksiyon teorisi ve yoğunluk fonksiyon teorisinin nasıl uygulandığı açıklanmıştır.Tezin beşinci bölümünde, BeO'nun çinko sülfür ve wurtzite fazlarının yapısal özellik sonuçları sunulmuştur. Bu yarıiletkenlerin elektronik özellikleri inceleme sonuçları ise altıncı bölümde verilmiştir. Çinko sülfür fazının titreşim özellikleri inceleme sonuçları yedinci, wurtzite fazı için sekizinci bölümlerde sunulmuştur. Tezin son bölümünde ise elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate structural, electronic and dynamical properties of BeO by employing the plane-wave pseudopotential method, density functional theory and linear response technique. The reason for choosing this topic is that these materials can be crystallized in different crystal structures (such as zincblende and wurtzite). Physical properties of BeO may be viewed as resulting from a combination of those of covalent and ionic solids. The fascinating mechanical and thermal properties of BeO, such as hardness, high melting point and high thermal conductivity, make it useful for protective coatings. Also, with its large direct band gap, it has potential for applications in a variety of nanodevices. However, in order to design nanodevices, experimental and theoretical research on the structural and electronic properties of this material is needed. Due to these interesting properties there has been great interest in the study of structural and electronic properties of these semiconductors.In the introduction of this thesis, previous studies on this semiconductor have been cited. Moreover, we have explained the goal of this thesis. Then crystal structures of this semiconductor have been discussed in the second chapter. In the third chapter, experimental techniques for measuring electronic and phonon properties are explained. In the fourth chapter of this thesis, the plane-wave pseudopotential method, density functional theory and linear response technique are summarized. Then, the application of density functional theory to BeO has been explained.In the fifth chapter, we have presented our structural results for zincblende and wurtzite phases of BeO. Electronic results for this semiconductor are presented in the chapter six. After discussing electronic properties, vibrational properties of BeO has been presented in chapter seven for the zincblende phase, chapter eight for wurtzite phase. In the last chapter of this thesis, our results have been discussed.