İnsan meme kanseri hücre kültüründe nerium oleander bitkisinden elde edilen ekstraktların antikanserojen etkisinin incelenmesi
The investigation of the anticancerogenic effects of extracts from nerium oleander on human breast cancer cell culture
- Tez No: 214017
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ALLAHVERDİYEV, YRD. DOÇ. DR. KENAN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Vepesid, Nerium oleander, MCF-7, MTT, Vepesid, Nerium oleander, MCF-7, MTT
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kanser günümüzde henüz çözümlenememiş önemli bir sağlık problemi olarak kabul edilmektedir. Meme kanseri kadınların yaşamı üzerinde önemli risk oluşturan kanser türlerinden biridir. Hastalığın tedavisinde amaç, bütün kanser hücrelerinin yok edilmesidir ve bu amaçla uygulanan tedavi yöntemleri ise cerrahi, radyoterapi ve kemoterapidir. Kemoterapi yöntemi ile kanserli hastaların % 80'i iyileştirilebilmekte, ancak % 20'lik bölümdeki hastaların kanser hücreleri kemoterapötik ilaçlara karşı direnç geliştirmekte ya da ölümcül toksisite geliştirmektedirler. Bu nedenle günümüzde kanser tedavisinde uygulanan temel yöntemler ve kullanılan ilaçların yetersiz olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle son yıllarda meme kanserine karşı yeni antikanserojen ilaçların, özellikle bitkisel kökenli ilaçların araştırılmasına daha fazla önem verilmektedir.Bu çalışmada ilk kez olarak, in vitro şartlarda meme kanseri hücre kültüründe Nerium oleander bitkisinin yaprak ve çiçeğinden elde edilen sulu ve etanollü ekstraktların antikanserojen etkisinin araştırılması ve sentetik antikanserojen (vepesid) ilacın etkisi ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.Deneyler; MCF-7 hücre kültürünün yapılması, hücre sayımı, hücrelerin morfolojik olarak değerlendirilmesi ve MTT yöntemi olmak üzere çeşitli yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar morfolojik olarak değerlendirilmiştir. Yapılan deneylerde Nerium oleander bitkisinin çiçek ve yaprağından elde edilen etanollü ve sulu ekstrelerinin MCF-7 hücre kültürü üzerinde belirgin bir sitotoksik etkisi olduğu görülmüştür. Yaprak ekstresinin sitotoksik etkisinin çiçek ekstresinin sitotoksik etkisinden daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Nerium oleander ekstraktlarının meme kanseri hücreleri üzerindeki antikanserojenik etkisi antikanserojen ilaç olan vepesidin hücreler üzerinde gösterdiği etkiyle benzer olup, sadece uygulanan konsantrasyon miktarına göre fark gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cancer is accepted as an important health problem that has not been solved nowadays. Breast cancer is a type of cancer which makes risk in women?s life. The aim of the desease?s treatment is to clear off all the cancer cells and the treatment?s methods are surgery, radiotherapy and chemotherapy. 80 per cent of cancer patients can get cured by chemotherapy, but 20 per cent of the patients do not have resistence to the chemotherapic drugs or have fetal toxicity. There fore, today the basic methods and the drugs that are applied on cancer treatments are clearly defective. For this reason, in the last few years it is more important to research new anticancerogen drugs specially drugs from plants against to breast cancer.For the first time, in this study it was aimed to investigate the anticancerogenic effects of the water and the ethanol extracts from Nerium oleander?s leaves and flowers and compare with the effects of synthetic drugs (vepesid) on human breast cancer cells? culture in in vitro conditions.Experiments were realized by various methods like MCF-7 cells? culture, cells? counting , considering the cells by morphological and MTT method. The results were considered by morphologically. The ethanol and water extracts from Nerium oleander have cleared cytotoxic effect on MCF-7 cell culture.The anticancerogenic effects of Nerium oleander?s extracts on breast cancer?s cells are the same as the effect of anticancerogen drug vespesid on cells, there was only a difference determined according to applied doses of concentrations.