Bazı hemerobıus (Neuroptera: Hemerobııdae) cinsi türlerinin erkek ve dişi genitallerinin sistematik bakımdan değerlendirilmesi
Evaluating male and female genitalia systematic of Hemerobiidae specimens which are held
- Tez No: 214027
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ CANBULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hemerobiidae, erkek genitali, dişi genitali, spermateka, Hemerobiidae, male genitalia, female genitalia, spermatheca
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada Yrd. Doç. Dr. Savaş CANBULAT tarafından toplanan ve Sakarya Üniversitesi Zooloji Müzesi'nde bulunan Hemerobiidae familyasının Hemerobius cinsine ait 50?? ve 55?? olmak üzere toplam 105 erkek ve dişi örneğin genitalleri incelenerek teşhis edilmiştir. Örneklerin dış morfolojik özellikleri yanı sıra erkek ve dişi genital kısımlarının morfolojik tanımları ile şekilleri verilmiştir.Dış morfolojik karakterler ile erkek genitali ve spermateka morfolojileri incelenerek yapılan teşhisler sonucunda Türkiye faunasında Hemerobius cinsine ait 11 tür teşhis edilmiştir. Genel morfolojileri birbirlerine çok benzeyen türlerin erkek ve dişi genital yapıları karşılaştırıldığında belirgin farklar olduğu tespit edilmiştir.Erkek ve dişi genital yapılarının, teşhisinin doğruluğunu kesinleştiren önemli bir taksonomik karakter olduğu bu ile bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, totally 105 male and female specimens genitalia were checked and idendified. 50?? and 55 ?? specimens belonging to Hemorobiidae family of Hemorobius genus have been collected by Dr. Savaş Canbulat and placed in Sakarya University Zoology Museum. As a result of this study, male and female genitalia parts morphology description and figures were together with the specimens external morphology features.As a result of identification, it has been found that these exists 11 species belonging to Hemorobius genus in Turkey, by examinig their external morphological characters with male genitalia and spermatheca morphology. Comparing the male and female genitalia structure of species which are similar to each other, it has been found that there exists marked differences between exist them.It has been proved once again with this study that male and female genitalia structures is an important taxonomic character which helps in deciding species.