İlköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin okul kültürünü algılayışları ile zorbalık eğilimi ve zorbalıkla başetme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study on 7th and 8th grade students? perception of school culture and the relationship between bullying tendencies and level of copying with bullying
  1. Tez No: 214105
  2. Yazar: NUR ÇAYIRDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akran Zorbalığı, Zorbalık Eğilimi, Zorbalıkla Başetme, OkulKültürü, Bullying, Bullying Tendency, Coping with Bullying, School Culture
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma öğrencilerin okudukları okulun kültürüne ilişkin algıları ilezorbalık eğilimleri ve zorbalıkla başetme düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemekamacıyla gerçekleştirilmiştir.Çalışmanın evrenini İstanbul ilindeki okullarda okuyan ilköğretim 7. ve 8.sınıf öğrencileri oluştururken, araştırma grubunu, İstanbul ili ilköğretim okulları 7. ve8. sınıflarda eğitim görmekte olan öğrencilerden, basit tesadüfî örnekleme yöntemiile seçilmiş 300 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama araçları olarak ?Zorbalık Eğilimi Ölçeği?,?Zorbalıkla Başetme Ölçeği? ve ?Okul Kültürü Ölçeği? kullanılmıştır.Verilerin çözümünde, araştırmanın sürekli değişkenleri arasında ilişkilerinsaptanması için Pearson Çarpım Momentler Korelasyon Katsayısı; ölçeklerdenalınan puanların cinsiyet ve okul türüne göre fark gösterip göstermediğinin tesbitiiçin İlişkisiz Grup t Testi kullanılmıştır.Araştırmanın bulguları değerlendirildiğinde, zorbalık eğilimi toplam puanı ileokul kültürünün tüm alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki saptanmış, ayrıcazorbalıkla başetme düzeyi ve okul kültürünün gelişim ve başarı boyutlu algılanmasıarasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki ve kurallara bağlılık ile zorbalıkla baş etmearasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Öğrencilerin zorbalıkeğilimleri ve zorbalıkla başetme düzeylerinin cinsiyet ve okul türüne göre farklılaşıpfaklılaşmadığı incelendiğinde, hem zorbalık eğiliminin hem de zorbalıkla başetmedüzeylerinin kız ve erkekler arasında anlamlı derecede farklılaştığı görülmüştür.Okul türü açısından zorbalıkla başetme düzeyinde farklılık yokken, zorbalıkeğiliminde anlamlı derecede bir fark saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine 7th and 8th grade students? perception of schoolculture, and the relationship between bullying tendencies and level of coping withbullying.Population of the study is 7th and 8th grade students in İstanbul, and theresearch sample is 300 7th and 8th grade students who are randomly selected amongprimary level schools in İstanbul.?Bullying Tendencies Scale?, ?Coping with Bullying Scale? and ?SchoolCulture Scale? were used as research instruments.For the analysis of the findings, Pearson Corelation Statistical Method wereused in order to find the relationships among variables of the study. In addition,independent samples t test were used to determine whether the points gathered fromscales differ with respect to gender and type of school.A significant relationship has been found between total score on bullyingtendencies scale, and all subscales of school culture. Additionally, a positiverelationship has been found between perception of school culture with acheivementand development dimension and coping with bullying; while a negative ralationshiphas been found between coping with bullying and commitment to the rules. Resultsof the study has indicated that bullying tendency and level of coping with bullyingdiffers significantly between girls and boys. Also, a significant difference has beenfound in bullying tendency while no difference has been observed in coping withbullying in terms of school types.