Bilişsel değerlendirme sistemi'nin (CAS) 13 yaş grubu için ön norm çalışması ve akademik başarılarının değerlendirilmesi
The validity, reliability and norm studies of cognitive assessment system (CAS) thirteen years of children and assessment of academic success
- Tez No: 262784
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: PASS teorisi, Bilişsel Değerlendirme Sistemi (CAS), Bilişsel Değerlendirme, Nöropsikolojik Değerlendirme Araçları, PASS Theory, Cognitive Assessment System (CAS), Neuropsychological Assessment Tools
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Naglieri ve Das (1997) tarafından geliştirilmiş olan Bilişsel Değerlendirme Sistemi (Cognitive Assessment System CAS)'nin 13 yaş Türk çocukları üzerinde güvenirlik, geçerlik ve ön norm çalışmalarının yapılmasıdır. Bu amaçla önce ?Planlama?, ?Dikkat?, ? Eşzamanlı? ve ?Ardıl? bilişsel işlemleri içeren PASS teorisi (Planning, Attention, Simultaneous, Successful-PASS) tanıtılmıştır. Bilişsel Değerlendirme Sistemi (CAS), PASS teorisine dayalı nöropsikolojik bir değerlendirme sistemidir. Bu nedenle, bu araştırmanın amacı ise PASS teorisini tanıtmaktır.Araştırmanın örneklemi, İstanbul ilinde üç farklı sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyi temsil ettiği düşünülen ilköğretim 8. sınıfa devem eden 204 çocuk oluşturmuştur. 13 yaşındaki çocukların oluşturduğu bu örneklemde CAS (Bilişsel Değerlendirme Sistemi) bireysel olarak uygulanmıştır.Verilerin analizinde, güvenirlik çalışmaları için test-tekrar test güvenirlik katsayıları, iç tutarlılık katsayıları ve ölçmenin standart hata değerleri belirlenmiştir. Geçerlilik çalışmalarında; içerik, yapı ve kriter geçerliliği işlemleri yapılmıştır. Ayrıca demografik özelliklere ilişkin verilerin analizinde One-Way Anova ve Post ?Hoc LSD testleri, ön norm çalışması için ise Skewness ve Kurtosis yöntemleri kullanılmıştır. Sonuçları SPSS (Sosyal Bilimler İstatistik Programı) ile değerlendirilmiştir.Araştırmanın sonucunda, Bilişsel Değerlendirme Sistemi (CAS)'in güvenilir ve geçer bir araç olduğu saptanmıştır. CAS bireysel farklılıkların incelenmesinde elde edilen ön normların Amerika örneklemi ile benzer olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The basis of this research is apply the reliability, validity and norm stadies of Cognitive Assessment System (CAS), which is developed by Jack A. Naglieri and J. P. Das in 1997, on Turkish children who are thirteen years of age. For this purpose, firstly PASS (Planning, Attention, Simultaneous, Successful) Theory has been introduced, as Cagnitive Assessment System (CAS) is a neuro-psychological assessment system that rests on PASS Theory.The sampling of the study is composed of 204 children coming from schools that represent three different socio-ecenomical and cultural levels of İstanbul. Cognitive Assessmet System (CAS) has been applied indivudually on 204 thirteen -year- old children.In the data analyses, fort he reliability studies, test-retest reliability coefficients, content validity coefficients and standart deviation have been identified. In the validity studies, content validity, construct vallidity and criterion validity procedures have been carried out. Moreover, in the analysis of the data concerning demographic features, Anova and Posht- Hoct, and for the pre norm study Skewnwss and Kurtosis Methods have been used. The results have been evaluated by the SPSS ( Social Sciences Statistical Program).The results of the research reveal that Cognitive Assessment System (CAS) is a reliable and valid means. The pre-norm obtained with CAS also indicates a similarity with the American samples.