İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinde aile içi çocuk istismarı ve öfke tetikleyicileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between child abuse in the family and anger triggers among secondary school students
- Tez No: 214110
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. ESRA İŞMEN GAZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aile İçi Çocuk İstismarı, Öfke Tetikleyicileri, Öfke, Child Abuse in the Family, Anger Triggers, Anger
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Araştırma, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinde Aile İçi Çocuk İstismarıile Öfke Tetikleyicileri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıylagerçekleştirilmiştir. Ayrıca, aile içi çocuk istismarı ve öfke tetikleyicileri; yaş,cinsiyet, kardeş sayısı ve gelir düzeyi değişkenleri açısından incelenmiştir.Örneklem, İstanbul ilinin 3 farklı ilköğretim okulunda öğrenim gören 250öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcılar, ilköğretim okullarının 6, 7, 8. sınıflarından,oranlı küme örnekleme yöntemiyle seçilmiştir.Katılımcılara, bu çalışmada, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Aile İçiÇocuk İstismarı Ölçeği- B Formu? ve ?Öfke Tetikleyicileri Ölçeği? uygulanmıştır.Bunlara ek olarak araştırmaya katılan öğrencilerin bazı demografik özelliklerinitespit etmek için araştırmacı tarafından hazırlanan ?Kişisel Bilgi Formu? dakullanılmıştır.Verilerin çözümlenmesinde Pearson Korelasyon Matriksi, Bağımsız Grup ?t?Testi, Çoklu Regresyon Analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi, LSD ve Tamhane Testikullanılmıştır.Yapılan bu araştırmaya göre, Aile İçi Çocuk İstismarı Ölçeği- B Formu'nunFiziksel İstismar, Gelişimi Destekleme, Suça Yöneltme ve Cinsel İstismar,İhmalkarlık ve Duygusal Tehdit, Eğitim İstismarı, Uygun Olmayan Kural ve Destekşeklindeki tüm alt boyutları ile Öfke Tetikleyicileri Ölçeği'nin Engellenme, Akranİlişkileri, Otorite İlişkileri ve Saldırganlık şeklindeki tüm alt boyutları arasında ilişkibulunmuştur.Fiziksel İstismar ve Engellenme alt boyutlarında erkek öğrencilerin lehinefarklılaşma görülmüştür. On dört yaşında olanların ve orta gelir düzeyine sahipailelerin çocuklarının daha fazla eğitim istismarı yaşadıkları saptanmıştır. Fizikselİstismar ve Gelişimi Destekleme alt boyutlarının öfke tetikleyicilerini en yüksekyordama düzeyine sahip değişkenler olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to evaluate the relationship between the ChildAbuse in the Family and Anger Triggers of elementary school students. Besides,these two subjects were examined in terms of age, gender, number of siblings andsocio-economic level.The sample of study was composed of 250 students attending 3 differentelementary school in Istanbul. The participants were chosen by proportional clustersampling method.The participants were applied ?The Scale of Child Abuse in the Family-BForm? which was developed by the researcher in the present study and ?AngerTriggers Scale?. In addition, to define demographical characteristics of students,?Personal Questionnarie? which was prepared by the researcher was also used .Pearson Correlation Matrix, Independent Sample t- Test, One Way ANOVA,Multiple Regression were used to analyze the data.Results of the study showed that; Child Abuse in the Family Scale- B Form?ssubscales which are physical abuse, developmental support, corrupting and sexualabuse, neglect and emotional threat, educational abuse, unsuitable rule and supportare related to Anger Triggers Scale?s subscales which are frustration, peerrelationships, authority relationships and aggressiveness.Boy?s physical abuse subscale scores and frustration subscale scores werefound to be higher with respect to girls. 14 years old students and middle classstudents reported more educational abuse than the others. It is found that AngerTriggers were strongly predicted by physical abuse and developmental support.