Platon'da düzen sorunu
Order problem in Plato
  1. Tez No: 214202
  2. Yazar: SERDAR USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BIÇAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Düzen (kosmos), adalet (dikaiosyne), erdem (arete), ölçülülük (sophrosyne), ruh (psykhe), doga (physis), yi (agathon), mutluluk(eudaimonia), idea (eidos-idea), kader (moira), zorunluluk (ananke), akıl (nous), Order (kosmos), justice (dikaiosyne), virtue (arete), moderation(sophrosyne), soul (psykhe), nature (physis), Good (agathon), happiness(eudemonia), ideal (eidos-idea), destiny (moira), necessity (ananke), mind (nous)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Platon'da Düzen Sorunu baslıklı bu tez çalısması bes bölümden olusmaktadır.Birinci bölümde düzen sorununun Yunan mitosunda, tragedyasında, siyasetinde vetarih yazıcılıgında nasıl bir görünüm kazandıgı ve gelistigi incelenmistir.kinci bölümde Yunan felsefesinde düzen sorunu ele alınmıs ve mitos temellidüzenden felsefe temelli düzene geçis süreci incelenmistir. Felsefenin, düzensorununa katkıları, bu bölümün bir diger sorunudur.Üçüncü bölümde, Platon'un düzen anlayısında ruh ve ruhun iç düzeniincelenmistir. Ruhun akıl parçası ve bu aklın bireydeki, toplumdaki ve kosmostakidısavurumu, bölümün baslıca konularıdır.Dördüncü bölümde idealar ögretisi, Platon'un düzen anlayısı bakımındanyorumlanmıs, yi ideasıyla düzen arasındaki iliski incelenmistir. deaların düsünmeve konusma düzeni bakımından önemleri, ahlaki önemleri ve ontolojik boyutlarıtartısılmıstır.Besinci ve son bölümde Platon'un site ve toplum düzeni anlayısıincelenmistir. Site düzeninin ana unsurları, mesleki isbölümü, site düzeninde yasanınönemi, filozof kral, site düzeninde egitimin önemi, ideal site düzeninin bozulusu vesite düzeni türleri, bu baslıkta incelenen baslıca konulardır.
Özet (Çeviri)
This thesis titled“Order Problem in Plato”consists of five sections. The firstsection studies how the order problem was viewed and developed in the GreekMythology, tragedy, politics and history writing.The second section studies the order problem in Greek philosophy andexamines the transition from myth-based order to the order based on philosophy.Another issue in this section is the contributions of philosophy in the order problem.The third section studies the soul and internal dynamics of soul in the Plato'sunderstanding of order. The main issues in this section include the soul?s being partof mind and expression of this mind in the individual, in the society and in thecosmos.The fourth section interprets of the ideals doctrine with a view from Plato?sunderstanding of order and examines the relationship between the ideal of Good andthe order. The section also discusses the importance of ideals with regards to orderof thinking and speaking and their moral significance and ontological dimensions.The fifth section studies Plato?s understanding of site and society order. Themain issues in this section includes main elements of site order, professional divisionof labor, importance of life in site order, philosopher king, importance of educationin site order, fall of ideal site order and types of site order.