Müşir Recep Paşa'nın askeri ve siyasi hayatı (1842-1908)
Military and diplomatic life of marshal Recep Pasha (1842-1908)
- Tez No: 214226
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ İHSAN GENCER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyografi, Biography
- Anahtar Kelimeler: Müsir Recep Pasa, Kosova, Bagdat, Trablusgarp, Banco di Roma Olayı, Marshal Recep Pasha, Kosovo, Baghdad, Tripoli, Bancodi Roma Event
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
Çalısmamız, II. Abdülhamit Döneminin önemli asker ve devletadamlarından biri olan Müsir Recep Pasa'nın (1842?1908) biyografisindenolusmaktadır. Müsir Recep Pasa, Osmanlı Devleti topraklarının birer birerisgal edildigi bir dönemde çesitli askeri, idari ve mülki görevlerde bulunmusbir devlet adamı olmasından dolayı, çalısmamız son dönem askeri, siyasi veekonomik olayları hakkında bilgiler sunmaktadır.Müsir Recep Pasa, ilk egitimini tamamladıktan sonra, Harp Okulu'nagirmis ve 1864'de piyade subayı, 1865 tarihinde de kurmay piyade subayıolmustur. lk görevine yüzbası olarak merkezi Bagdat'ta bulunan AltıncıOrdu'da baslamıs ve birçok önemli görevde bulunmustur. lk önemlibasarısını 1877?1878 Osmanlı-Rus Savası sırasında göstermistir. Busavastan sonra Yanya ve Bolayır'da Fırka Komutanlıgı yapmıstır. Kısa birsüre Altıncı Ordu Meclis Reisligi yaptıktan sonra tekrar Üçüncü Ordu'yaatanmıs ve Serfice'de Fırka Komutanlıgı yapmıstır. Müsir olarak atandıgıSelanik-Kosova ve Havalisi Umum Komutanlıgı sırasında, ayrılıkçı güçlerekarsı mücadele etmis, özellikle Kosova Bölgesi'nde asayis ve güvenliginsaglanmasında basarılı olmustur. Recep Pasa, 1889 yılında merkezi Sam'dabulunan Besinci Ordu Komutanlıgı'na atanmıs ve bu görevde iki yıldan dahaaz bir süre görev yapmıstır. Özellikle Bagdat ve çevresinde meydana gelenyeni gelisme ve karısıklıklar üzerine, bölgede asayisi saglamak üzereatanmıstır. Yedi yıldan fazla görev yaptıgı Bagdat'ta halkın güveninikazanmıs, buradan alınıp Trablusgarp'a tayin edilmesi, halk arasındaüzüntüyle karsılanmıstır. Recep Pasa'nın kuskusuz en önemli görev yeriTrablusgarp olmustur. Burada ilk altı yılı Fırka Komutanlıgı, son dört yılıVali vekilligi de yaptıgı Trablusgarp'ta iyi bir idare sergilemis, bölgeyi bastatalya olmak üzere ngiltere ve Fransa'nın yayılmacı politikalarına karsıbasarıyla korumustur. Bölgeyi korumak maksadıyla her türlü tedbiri almayaçalısmıs, bu konuda stanbul'a ısrarla raporlar göndererek bölgenin öneminedikkat çekmistir. talyanların bölgedeki ekonomik ve siyasi yayılmacıgınakarsı mücadele etmis, Banco di Roma'nın zararlı faaliyetlerini engellemeyeIIIçalısmıstır. Trablusgarp'taki görevi sırasında, sürgün gelenlere iyidavranmıs, II. Mesrutiyet'in ilanından sonra Harbiye Nazırlıgı'na atanmıstır.Ancak, bu göreve basladıktan kısa bir süre sonra 1908 yılında aniden vefatetmistir. Çalısmamızda agırlıklı olarak arsiv belgeleri kullanılmıs, süreliyayınlar, Recep Pasa'nın yasadıgı dönemde ve konuyla ilgili sonradanyazılan eserlerden yararlanılmıstır.
Özet (Çeviri)
This study is on the biography of Marshal Recep Pasha (1842-1908)who was one of the most eminent military and diplomatic characters of theera of II. Abdulhamit. This study introduces information about military,political and economic events in the late period, since Marshal Recep Pashawas a statesman who was in charge of military, administrative and civil tasksin such an era when Ottoman State territories were occupied one afteranother.After completing his primary education, Marshal Recep Pasha joinedMilitary School, and he became infantry officer in 1864, and becameinfantry staff officer in 1865. As the first mission, he started at the SixthArmy centered in Baghdad as a lieutenant and completed several importanttasks. He gained his first remarkable success in Ottoman-Russian battle,1877-1878. After this battle, he became the commanding officer of legion inYanya and Bolayir. For a short period, he became the president of council ofthe Sixth Army, and then he was appointed to the Third Army and becamethe commanding officer of legion in Serfice. He struggled against separatistmovements when he was appointed as a marshal in the office of generalcommander of Salonika-Kosovo District, and he gained success inestablishing peace especially in Kosovo district. Recep Pasha was appointedto the Fifth Army centered in Damascus in 1889, and he officiated here lessthan two years. After the new changes and turmoil emerged in Baghdad andits districts, he was appointed to a new position in that region to set thepublic peace. He gained public credit in Baghdad where he stayed more thanseven years, and his departure to Tripoli as a new appointment causedaffliction in public. Certainly, the most significant duty station for RecepPasha was Tripoli. He performed a good administration in Tripoli, where hewas the Legion Commander in the first six years and the Acting Governorfor the last four years, and he successfully defended the region against theimperialist policies of Britain, France and especially Italy. He tried to take allthe necessary precautions to defend the region, and he insistently sent reportsto Istanbul about this issue and emphasized the importance of this region. Hestruggled against Italian expansion in economy and politics, and he tried toprevent the detrimental actions of Banco di Roma. While he was in charge inTripoli, he treated well to deportees, and he was appointed as the Minister ofWar after II. Constitutional Monarchy. Nonetheless, after a short while hestarted this position, he passed away with a sudden death in 1908. In thisstudy, mainly archive documents are used, but also, periodicals, workspublished during his lifetime and works related to the subject are alsobenefited.