Organizational career development and an application over defence industry organizations
Örgütsel kariyer gelişimi ve savunma sanayii şirketlerinde bir uygulama
  1. Tez No: 214594
  2. Yazar: BİLAL GÖKHAN EVREY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT PAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer Gelişimi, Örgütsel Kariyer Gelişimi, Savunma SanayiiKomite: Prof.Dr.Mahmut Paksoy, Doç.Dr.Ahmet Cevat Acar, Doç.Dr.İbrahim Pınar, Doç.Dr. Gönen Dündar, Doç.Dr.Fatih Semerciöz, Career Development, Organizational Career Development, DefenceIndustry
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tezin amacı yönetici pozisyonların mühendislerin örgütsel kariyer gelişimbeklentilerindeki etkileşimini incelemek ve savunma sanayii şirketlerinde örgütselkariyer gelişim sistemlerinin durumunu ortaya çıkarmaktır. 27 soru ve 5 alt bölümdenoluşan örgütsel kariyer gelişim beklenti anketi ve 10 sorudan oluşan örgütsel kariyergelişim altyapı anketi şirketlerin mevcut durumu ile mühendislerin kariyer gelişimleriile ilgili beklentilerini ortaya çıkartmak maksadıyla kullanılmıştır. Örgütsel kariyergelişimi altyapı anketi açık sorulardan oluşurken, beklenti anketi Likertin beş ölçeklisorulardan oluşmuştur. Anketin güvenilirliğine ilişkin Cronbach Alfa değerlerisırasıyla şöyledir; performans- terfi dengesi .80, örgütsel bilgilendirme .81, bilgigereksinimi .77, performans- tatmin sonuçları .83, aktif danışmanlık .79; hepsi detatmin edici olarak kabul edilebilir. Toplanan veriler ortalama, standart sapma, genelortalamalar ve t-testleri ile analiz edilmiştir. Yönetici ve yönetici olmayanmühendislerin beklentileri arasında istatistiki olarak önemli bir farklılık bulunmuştur.Sonuç olarak; mühendislerin kariyer gelişim süreçlerinde mühendislerinörgütlerinden kariyerlerine ilişkin beklentileri çerçevesinde örgütsel kariyer gelişimdesteğinin önemi ile savunma sanayii kuruluşlarının örgütsel kariyer gelişimsistemlerine yönelik mevcut eksiklikleri ortaya konularak örgütsel kariyer gelişimsistemlerinin kurulması gerekliliği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine the interaction of managerial positionsin organizational career development initiatives of engineers and reveal the situationsof the organizational career development systems in defence industry companies.Organizational career development questionarre composed of five different literatureoriented areas composed of 27 items and organizational career development systemsubstructure questionarre composed of ten items is used for the revealing of presentsituation of companies and the career development related expectations of engineers.While organizational career development questionarre is open, expectationquestionarre is Likert five rating scale. In the testing realibility questionarre?sCronbach Alpha are as follows, Performance-Promotion Balance .80, Organizationalİnforming .81 , İnformation Necessity .77, Performance-Satisfaction Results .83,Active Supervisors .79; all of them can be considered satisfactory. Collected data wasanalyzed by the means, standard deviation and t-test. There was a statisticallysignificant difference between the expectations of managerial and non-managerialpositioned engineers.As a result the importance of organizational support for the engineers? careerdevelopment progress is shown by investigating the engineer?s career expectationsfrom their organizations and the deficiences of the organization over theorganizational career development system is shown for the necessity of establishmentof organizational career development systems in defence industry.