Işık hakkındaki kavram yanılgılarının giderilmesine yönelik uygulamalar
Applications towards overcoming misconceptions about light
  1. Tez No: 214865
  2. Yazar: BURCU KAÇAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgısı, Işık, Kavram Yanılgılarının Giderilmesi, Misconception, Light, Overcoming Misconceptions
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Fizik eğitiminde anlamlı öğrenmeyi gerçekleştirmek için geleneksel öğretim stratejilerinden daha etkili bir yöntem olarak değerlendirilen yapılandırmacılık stratejisinin önerdiği yöntem ve tekniklerin kavram yanılgılarını gidermede başarılı olabileceği düşünülmektedir.Bu doğrultuda araştırmanın amacı; ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin ?Işık? ile ilgili kavram yanılgılarını tespit etmek ve bu yanılgıların giderilmesine yönelik uygulamalar yapmak ve bu uygulamaların etkinliliğini tespit etmektir.Bu araştırmanın örneklemini, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü `ne bağlı ?Özel Atafen Koleji?nde öğrenim gören 44 öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma 2006-2007 eğitim öğretim yılı 2. döneminde uygulanmıştır.Bu araştırmada, öğrencilerin ışık konusundaki kavram yanılgılarını ve uygulanan yöntemin etkililiğini tespit etmek amacıyla ?yapılandırılmış grid? yöntemiyle hazırlanmış başarı testi uygulanmıştır. ?Yapılandırmacılık? stratejisinin önerdiği öğretim yöntemleri kullanılarak hazırlanan ders planı deney grubuna, düz anlatım metodu ve soru- cevap metodu kullanılarak hazırlanan ders planı kontrol grubuna uygulanmıştır. Son-test olarak başarı testi tekrar uygulanmıştır. Başarı testi sonuçlarına göre deney grubunun son-test başarı oranı kontrol grubuna göre daha yüksektir. Sonraki aşamada yapılandırmacı stratejinin önerdiği öğretim yöntemleri kullanılarak işlenen dersin hangi yönlerinin kavram yanılgılarının giderilmesinde etkili olduğunu belirlemek amacıyla deney grubu öğrencileriyle mülakat yapılmıştır. Mülakat sonuçlarına göre öğrenciler yapılandırmacılık stratejisinin önerdiği öğretim yöntemlerinin kullanıldığı deney grubunda kendilerini daha aktif hissettiklerini ve konuyu daha iyi anladıklarını belirtmişlerdir.Öğrencilerin aktif olduğu bir öğretim stratejisinin yapılandırmacılığın öngördüğü öğretim yöntemlerinin kavram yanılgılarının giderilmesinde olumlu sonuçlar verdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It has been thought that the methods and techniques suggested by constructivist strategy which is evaluated as a more effective method than traditional teaching strategies to realize meaningful learning in physics education may be more successful in overcoming misconceptions.In this direction, the aim of the research is; to determine the misconceptions of secondary-education 9th class students? misconceptions related to ?Light? and to apply applications towards overcoming these misconceptions and to determine the efficiency of these applications.44 students studying in ?Private Atafen College? bound to Kocaeli Provincial Directorship of National Education constitute the sampling of the this research. The study was applied at the 2nd term of the 2006-2007 educational year.In this research, a success test prepared by the method of ?constructed grid? was applied to determine the students? misconceptions in terms of light and the efficiency of the method applied. The lesson plan prepared using the teaching methods that ?Constructivism? strategy suggests was applied to the experiment group and the lesson plan prepared by direct expression method and question-answer were applied to the control group. Success test was applied as last-test. According to the success test results, the experiment group?s last-test success rate is higher than the control group. At the next stage, interviews were made with the students within experiment group to determine which aspects of the lesson taught using the teaching methods that the constructivist strategy suggests were efficient in terms of overcoming misconceptions. According to the interview results, students told that they had felt themselves more active and understood the subject better within the experiment group in which the teaching methods suggested by constructivist strategy were used.It was determined that a teaching strategy in which students are active gave favorable results in overcoming the misconceptions of the teaching methods suggested by constructivist strategy.