Avrupa bütünleşme kuramları ışığında ulus devlet Avrupa Birliği ilişkileri
The relationship between European Union and National State under the comment of European İntegration theories
- Tez No: 215091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Bütünlesme Kuramları, Avrupa Birligi, Avrupa'da, European Integration Theories, European Union, Unification Movementsin Europe
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 15
Özet
Çalısmamız Avrupa Birligi olusum sürecinin tarihsel ve toplumsal arkaplanı çerçevesinde, Birligin gelisiminin degerlendirilmesini içermektedir. Çalısmakapsamında, Avrupa Birligi'nin olusumu ve gelisimi üzerine üretilen ve ?Avrupa BütünlesmeKuramları? olarak adlandırılan kuramlar ısıgında; ulus devlet ve Avrupa Birligi çerçevesindeönerilen modeller arasındaki iliski ele alınmıstır. Bununla birlikte çalısmamızda, AvrupaBirligi'nin tarihsel arka planını içerdigini düsündügümüz 19. yüzyıldan itibaren bir siyasitarih çalısması ve çalısmamıza ek olarak verilen Avrupa Birligi dönemi siyasi kronolojisi yeralmaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study includes an evaluation of developing of European Union underthe outline of historical and societal background of European Union formation process. In thisstudy, the relationship between nation states and the European Union model has pointed outunder the comment of the theories that are produced to explain the formation anddevelopment of European Union and called ?European Integration Theories?. In additionwith, we have placed a political history part starting from 19th century which is indicated asthe background of European Union by us and chronology of European Union era as anattachment of our study.