Fen bilgisi öğretmen adaylarının bilim tarihinden kesitler incelemelerinin bilimin doğası hakkındaki görüşlerine etkisi
The effect of analyzing sections of the history of science on pre-service elementary science teachers? views of the nature of science
- Tez No: 215647
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN BAĞCI KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimin Doğası, Bilim Tarihi, Bilimin Doğası Hakkında Görüşler Anketi (VOSTS), Nature of Science, Science History, VOSTS
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim Fen Bilgisi öğretmen adaylarının bilim tarihinden kesitler incelemelerinin bilimin doğası hakkındaki görüşlerine etkisini belirlemektir. Bu amaca ulaşmak için Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi 4. sınıfında öğrenim gören 56 öğrenci ile Fen-Teknoloji ve Toplum dersinde 4 haftalık bir uygulama yapılmıştır.Bilimin doğası hakkındaki görüşleri ortaya çıkarmak için Aikenhead, Ryan ve Fleming (1989) tarafından geliştirilen ?Bilimin Doğası Hakkındaki Görüşler? (Views on Science Technology and Society, VOSTS) anketinin Dogan Bora, Arslan ve Çakıroğlu (2006) tarafından Türkçe'ye adapte edilen 25 maddesi seçilerek kullanılmıştır. VOSTS-Tr anketi uygulamadan önce öntest ve bilim tarihinden kesitler irdelendikten sonra da sontest olarak verilmiştir. Dört haftalık ders süresince Tübitak yayınlarından ve Cemal Yıldırım'ın kitaplarından seçilen 13 bilim tarihi makalesi okutulmuştur.Sonuçlar öğretmen adaylarının hali hazırda bilim, toplumun bilim ve teknoloji üzerine etkisi ve bilim insanlarının karakteristik özellikleri bildikleri ve modern bir bilim anlayışına sahip oldukları görülmüştür. Öntestte ve sontestte çok yüksek olmayan fakat olumlu etki gözlenmiştir.Genel olarak, Fen Bilgisi öğretmen adaylarının bilim tarihinden kesitler incelemelerinin, bilimin doğası hakkındaki görüşlerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effect of analyzing sections of the history of science on pre-service elementary science teachers? views of the nature of science. For this purpose, a four-week long research study was conducted with 4 th year pre-service elemantary science teachers. 56 pre-service elementary science teachers who were attending to science technology and society course participated to the study.In order to follow the change in the pre-service elementary science teachers? views of the nature of science, VOSTS-Tr, (Doğan Bora Arslan Çakıroğlu, 2006) questionaire was applied as pre-test and post-test. VOSTS-TR is a modified poll of VOST developed by Aikenhead, Ryan ve Fleming (1989) During for weeks of application, the pre-service elementary science teachers analyzed 13 popular history of science articles each of which explains the scientists and their finalings on a subject and how that scientific knowledge was developed and changed throughout the history. The articles were chosen from the books about science and history of science. The course was held as 3 hours sesion at each week and 3 articles analyzed each week.Results showed that participants were already aware of the effect of secrety on science and technology, characteristics of scientists and had a modern view of science. A small but positive change was observed in the participants views on these respects from pretest to post test.It was concluded that reading and critizally analyzing the history of science articles positively effects the pre-service elementary science teachers?views of science.