Yapılandırılmış iletişim gridi tekniğinin öğrenci performansını ölçme süreci açısından etkililiğinin incelenmesi
An investigation into the effectiveness of structural communication grid technique on the student performance in the aspect of measurement process
- Tez No: 215648
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM BIÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme, Yapılandırılmış İletişim Gridi, Bilgisayar Destekli Ölçme, Bilgisayara Yönelik Tutum, Alternative Measurement and Evaluation, Structural Communication Grid, Computer Based Assessment, Attitude towards Computer
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Ölçme Tekniği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada Yapılandırılmış İletişim Gridi (YİG) tekniğinin öğrenci performansını ölçme süreci açısından etkililiği incelenmiştir. Araştırma için İlköğretim Seçmeli Bilişim Teknolojileri dersi seçilmiştir.Araştırma; 2007-2008 eğitim ? öğretim yılı Zonguldak ili, Çaycuma ilçesinde yer alan bir İlköğretim Okulu'nda, 7. ve 8. sınıfta okuyan, 137 öğrenciden toplanan verilerle yapılmıştır. Uygulamada; İlköğretim Okulları Seçmeli Bilişim Teknolojileri Dersi Öğretim Programı'ndan 7. Basamak ?Hesaplarımı Karşılaştırıyorum? ünitesi seçilmiştir. Bu ünitenin hedef davranışlarını ölçen 32 test maddesinden oluşan bir yapılandırılmış iletişim gridi testi hazırlanmıştır. Bu test maddeleri; Erol Karakırık, Mehmet Bahar ve Fatih Aydın (2003) tarafından hazırlanmış olan ?Yapılandırılmış İletişim Gridi? bilgisayar programına aktarılmış ve her bir katılımcı programı kullanarak test maddelerini cevaplandırmışlardır. Bilgisayar tarafından katılımcıların cevapları puanlanmakta ve cevaplarla ilgili ayrıntılar ?Notepad? dosyası halinde bilgisayara kaydedilmektedir. Böylece bütün katılımcıların; hem her maddeden hem her gridden kaç puan aldığı hem de testin toplamından kaç puan aldığı bu dosyada bulunmaktadır.Araştırmada aynı zamanda, katılımcıların bilgisayara yönelik tutumlarını ölçmek için bir tutum ölçeği geliştirilmiştir. Bu amaçla, ilgili literatür taraması ve öğrencilerden elde edilen bilgiler doğrultusunda, ilgili niteliği ölçmek amacıyla yazılan pozitif ve negatif yönlü denemelik 20 madde, öncelikle alan uzmanlarının görüşüne sunulmuştur. Daha sonra istenilen düzenlemeler yapılmış ve seçilen 10 maddeden oluşan deneme formu, 7. ve 8. sınıfta okuyan 137 öğrenciye uygulanmıştır. Faktör analizi sonucuna göre ölçekle uyumlu olmayan 2 maddenin ölçek kapsamından çıkarılmasına karar verilmiştir. Bilgisayara yönelik tutum ölçeğinin iç tutarlılık katsayısı 0,67 olarak hesaplanmıştır.YİG tekniği ile hazırlanmış olan test geçerlik açısından incelendiğinde; kapsam ve görünüş geçerliği açısından geçerli bir test olduğu sonucuna varılmıştır. YİG testinin ölçüte bağlı geçerliğini test etmek için; katılımcıların YİG testi puanları ile aynı dönemdeki matematik ortalamalarıyla arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Bu ilişki 0,73 olarak bulunmuştur, yani testin ölçüte bağlı geçerliğinin yüksek olduğunu görülmektedir. YİG testi sonuçlarının kızlar ve erkekler arasında anlamlı bir fark olup olmadığına dair bulgular incelendiğinde ise; kızlar ve erkekler arasında YİG testi puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Bu sonuç cinsiyete dayalı yanlılık olmaması açısından YİG tekniğinin bir avantajı olarak görülebilir. YİG testi puanları ile bilgisayara yönelik tutum puanları arasında, olumlu tutuma sahip olanlar lehine anlamlı bir farklılık olduğu gözlenmiştir.YİG' de hazırlanmış olan testin güvenirliği açısından incelendiğinde; testin iç tutarlılık katsayısı (Cronbach ?) 0,92, iki yarı güvenirliği ise 0,93 olarak hesaplanmıştır. YİG testinin puanlanmasının objektif olması ile de YİG testinin güvenirliği artmaktadır.YİG' de hazırlanmış olan test kullanışlılık açısından incelendiğinde; puanlama, uygulama, yorumlama ve ekonomiklik açısından kullanışlı bir test olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak testin planlanması aşamasında, çeşitli donanımsal ve yazılımsal aksaklıkların giderilmesi durumunda kullanışlılık daha da artacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effectiveness of Structural Communication Grid (SCG) technique on the student performance in terms of measurement process was studied. For the study, Primary School Selective Information and Communication Technologies course was chosen.This study was conducted using the data gathered from 137 students studying at 7th and 8 th grades at a Primary School in Çaycuma, Zonguldak. The unit studied was ?I?m Comparing My Calculations? of 7th grade Primary School Selective Information and Communication Technologies Education Program. A SCG test including 32 test items measuring the target behaviors of the mentioned unit was prepared. Test items prepared was transferred to the computer program ?Structural Communication Grid? written by Erol Karakırık, Mehmet Bahar and Fatih Aydın (2003) and each participant of the study answered the items using the computer program. The answers were graded and the details of the answers were saved as a ?Notepad? file. So, the grades participants got from each items and each grid and their overall grades can be found in the saved file.Also, a scale which measures the participants? attitudes towards computer was prepared by the researcher. Considering the related literature and data obtained from the students, both positive and negative 20 items were estimated and examined by the experts. After making the necessary correction, a scale consisting 10 items was applied to the 137 7th and 8 th grade students. According to the factorial analysis results it was decided to eliminate 2 items which didn?t serve fort he aim of the scale. So, reliability coefficient of the attitude towards computer was found as 0,67.When the SCG test was examined regarding validity, it was understood that the test has content validity and face validity. In order to find out the criterion validity of SCG test the correlation between the participants? SCG test grades and mathematics course grades was calculated. The correlation was found to be 0,73 which means the criterion validity of the test is high. However, regarding to SCG test results, it was found there wasn?t a significant difference between girls? and boys? test results. This data can be interpreted as there is no bias in regard to gender difference, so it can be said that this is an advantage of SCG technique. Also, when SCG test results were compared to positive and negative attitudes towards computer, it was observed that there was a significant difference between SCG test results and positive attitudes towards computer.When the SCG test was examined in terms of reliability cronbach ? was found to be 0,92 and split half reliability was found to be 0,93. Since the grading of the SCG test is objective, its reliability increases.It was conducted that SCG test was useful in terms of grading application, interpretation of the grades, economy. However, the usefulness of the test will increase more if the hardware and software problems faced during planning were eliminated.