Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı 6. sınıf Türkçe ders kitabında yer alan değerler üzerine bir araştırma
A research on the values taught in the Turkish language course book for the 6th grade prepared by the Ministry of National Education
- Tez No: 215650
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZAHAT ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değerler, Değer Aktarımı, Türkçe Eğitimi, Values, Value Transference, Teaching Turkish
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabında yer alan metinlerde milli, ahlaki, insani ve kültürel değerler tespit edilmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde, değerin tanımı, işlevleri, sınıflandırılması yapılarak; öğretim programlarında değerlerin yeri, metnin tanımı ve özellikleri ile ilgili kuramsal bir çerçeve oluşturulmuştur. Problem durumuna bağlı olarak da araştırmanın amacı, önemi, sayıtlıları ve tanımları belirtilmiştir.Araştırmada Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı 6. Sınıf Türkçe kitabındaki altı tema adı altında on dokuz metin incelenmiştir. Bu inceleme neticesinde metinlerde yer alan değerler ve yer almayan değerler belirlenmiştir.Sonuçta ilköğretim 6. Sınıf Türkçe ders kitabında sarasıyla en çok bağımsızlık, dini değerler, saygı, sevgi ve vatanseverlik değerleri işlenmiştir. Bunun yanında sağlıklı olmaya önem verme ve hoşgörü değerleri metinlerde tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the national, moral, humane and cultural values which are covered in the texts of the Turkish course book for the 6th grade prepared by the Ministry of National Education have been determined. In the first chapter of the research, the definition, functions and classification of the value have been done, and the theoretical framework has been formed regarding the place of values, description of the text and its properties in the curriculum. The goal, importance, assumptions and definitions of the research have been specified depending on the status of the problem.In the research, nineteen texts under six themes in the Turkish course book for the 6th grade prepared by the Ministry of National Education have been examined and reviewed. The values which are included and not included in the texts have been determined as the result of this examination.In conclusion, mostly independence, religious values, respect, affection and patriotism respectively have been taught and included in the Elementary 6th Grade Turkish course book. In addition to these, it has been seen that attaching importance to being healthy and tolerance values are not covered in the texts.