Farklı öğretim stilleri ile farklı öğrenme stillerine sahip 6. sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersi başarısı arasındaki ilişki
The relationship between sixth grade students who have different learning styles of teaching styles and success in science and technology
- Tez No: 215654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim Stili, Öğrenme Stili, Fen ve Teknoloji Dersi Başarısı, Teaching style, Learning style, Success in science and technology
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada ,öğretmenlerin öğretim stilleri ile öğrencilerin öğrenme stilleri arasındaki ilişkinin başarıya etkisi incelenmiştir.Çalışmaya İstanbul'da resmi ve özel toplam 20 okulda çalışan 25 öğretmen ve onların sınıflarında okuyan 693 6. sınıf öğrencisi katılmıştır. 2007-2008 öğretim yılında öğretmenlerin öğretim stillerini ölçen Öğretim Stilleri Ölçeği (ÖTSÖ), öğrencilerin Öğrenme Stillerini ölçen (ÖSÖ) ve güz dönemine ait konuları içeren Fen ve Teknoloji Dersi Başarı Testi (FTDBT) uygulanmıştır. Bu çalışmada, elde edilen veriler analiz edildiğinde şu sonuçlar ortaya çıkmıştır.Araştırmada farklı öğretim stilindeki öğretmenlerin öğrencilerinin Fen ve Teknoloji Dersi başarı testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir farkın olduğu görülmüştür.Farklı öğrenme stillerine sahip öğrencilerin Fen ve Teknoloji Dersi başarı puanları arasında anlamlı bir farkın olmadığı görülmüştür.Farklı öğretim stilindeki öğretmenlerin farklı öğrenme stilindeki öğrencilerinin başarı puan ortalamaları arasında bir etkileşim olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this work, how the relationship between teaching styles of teachers and learning styles of students effects on success of science and tech of 6th grade students.25 teachers from 20 schools who work in state schools and private schools in Istanbul and their 693, 6th grade students are joined in the work.In 2007-2008 education period, the questionaire of education styles which measures teaching styles of teachers, the questionaire of learning styles of students and the test of success in science and technology which contains issues of spring period were practised.We have those results when we analyze the data which have been received:Points of students of different teachers who have different teaching styles are different in the average points of test of success in science and technology is seen.We can see that the success of students whose teachers have different teaching styles in science and technology test are different from one another.We can see that there is no difference in points of success of students who have different learning styles in science and technology.Tearchers who are of different teaching styles and points of success of their students who are of different learning styles there is no relationship between.