Türkiyede ve dünyada bireysel emeklilik sistemi
Individual pension systems in Turkey and in the world
  1. Tez No: 215655
  2. Yazar: ASAF AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK ÇUKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Emeklilik, Özel Emeklilik, Sosyal Güvenlik Sistemleri, The retirement, The special retirement systems, Social security systems
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Günümüz dünyasında sosyal güvenlik çok büyük bir öneme sahiptir. İnsanlar çalışma hayatları boyunca elde ettikleri yaşam standartlarını yaşlılıklarında ya da emekliliklerinde de devam ettirmek istemektedirler. İnsanların daha güvenli bir yasam sürebilmeleri için kurulan sosyal güvenlik sistemleri, önceleri amaca uygun şekilde çalışırken özellikle 20. yüzyılın sonlarında ciddi sorunlar ile karşılaşmıştır. Zamanla devlete külfetli olmaya başlamış ve insanların ihtiyaçlarına karşılık veremez hale gelmişlerdir. Sorunların temelini nüfusun yaşlanması, çalışan genç nüfusun azalması ve yanlış uygulamalar oluşturmaktadır. Bu sorunların giderilmesi için, emeklilik yaşı yükseltilmiş, ödenecek prim gün sayısı ile prim miktarı arttırılmış ve emeklilik maaşlarında düşüş yapılmıştır. Bu düzenlemeler sosyal güvenlik sorunlarına geçici çare olmuşlardır. Bunun yanında sosyal güvenliğin temel amacı olan emeklilerin hayat standardını korumak işlevini kaybetmesine neden olmuştur.Emeklilerin hayat standardını yükseltmek için sosyal güvenlik sistemlerinde reform ihtiyacı doğmuştur. Bu nedenle dünyada yeni sosyal güvenlik sistemleri ortaya çıkmıştır. Bu sistemlerin birinci kısmını, herkese asgari yasam standardı sağlayacak, zorunlu sosyal güvenlik sistemleri oluşturmaktadır. Sosyal güvenlik sisteminin ikinci bölümünü , genelde gönüllü katılım esasına dayanan, kişilere emeklilik dönemlerinde zorunlu emeklilik gelirlerine ek gelir sağlayan ve mevcut hayat standartlarını korumalarını amaçlayan bireysel emeklilik sistemleri oluşturmaktadır. Sistemin üçüncü bölümünü ise; genelde işveren katkılı mesleki emeklilik programları yer alır.Dünyada bireysel emeklilik uygulamaları 1981 de Şili'de doğmuştur. Türkiye'de Ekim 2003 itibariyle 07.10.2001 tarihinde yürürlüğe giren 4632 Sayılı Kanun çerçevesinde bireysel emeklilik sistemi faaliyete geçmiştir. Bu çalışmada Türkiye'de ve dünyadaki bireysel emeklilik sistemi modelleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today?s world, social security has a significant place. People are in need of sustaining the life standards they had throughout their working life in their elderly or in their retirement. While the social security systems, which were established for the purpose of sustaining people a more comfortable life, initially worked out properly, they faced serious problems especially through the end of the 20th century. In the course of time, they created trouble for the state and unable to meet the needs of the people. The aging of the population, decrease in the number of young working people, and improper applications constituted the basis of the very problems. Overcoming these problems, the age of retirement, payable premium day and the amount of premium was increased and the retirement pay was decreased. However these regulations were only a provisional solution to the social security problems. Moreover, these regulations caused the loss of function of preserving the life standards of the retired person.Reform requirements for the social security systems arose in order to increase the life standards of the retired people. Therefore new social security systems appeared in the world. Compulsory social security systems, which provide minimum life standard for everyone, form the first part of these very systems. Individual retirement systems that generally based on voluntary participation, provide additional income to the people in their retirement period and preserving their current life standards constitute the second part of the social security system. Employer contributed vocational retirement programs are in the third part of the system.Private retirement applications were born in Chile in 1981. In Turkey, private retirement system started within the law numbered 4632 dated 07.10.2001 as of October 2003.In this study private retirement system models are analysed both in Turkey and in the world.