İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin matematik dersindeki çalişma yollarini kullanma durumu
The condition of elementary schools' second grade students' usage of studing strategies at mathematic
- Tez No: 215671
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ ARSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ders Çalısma Stratejisi, Matematik Ögrenme, Ögrenme Stratejisi, Studing Strategies, Learning Mathematics, Learning Strategies
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalısmanın amacı, ilkögretim yedinci ve sekizinci sınıfa devam edenögrencilerinin matematik dersindeki ögrenmelerinde kullandıkları ders çalısma stratejilerinibelirlemektir.Arastırma, 2006-2007 ögretim yılında Akçakoca merkez ilkögretim okullarındakiyedinci ve sekizinci sınıfta ögrenimine devam eden toplam 304 ögrenci ile yapılmıstır.Ögrencilerin basarı durumunu saptamak amacıyla arastırmacı tarafından hazırlanmıs olan 25soruluk Matematik Basarı Testi uygulanmıstır. Ögrencilerin matematik çalısma stratejilerinikullanma durumlarını belirlemek amacı ile besli likert tipi 35 maddeden olusan MatematikÇalısma Stratejileri ölçegi kullanılmıstır.Arastırma sonucunda elde edilen bulgulara göre;1. Arastırmada ögrenciler en çok tekrar stratejilerini, zaman yönetimi stratejilerini,anlamlandırma stratejilerini ve örgütleme stratejilerini, en az ise test stratejilerini ve yürütücübilis stratejilerini kullandıkları bulunmustur.2. Arastırmada cinsiyet açısından matematik çalısma stratejilerinin kullanma durumuzaman yönetimi stratejileri, yürütücü bilis stratejileri, örgütleme stratejileri ve test stratejileriboyutlarında erkek ögrenciler lehine anlamlı farklılık bulunmustur. Anlamlandırma stratejilerive tekrar stratejileri boyutlarında ise anlamlı bir fark bulunmamıstır.3. 7. ve 8. sınıf ögrencilerinin matematik çalısma stratejilerini kullanma durumuzaman yönetimi stratejileri boyutunda 8. sınıf ögrencilerinin lehine anlamlı farklılıkgöstermektedir.4. Akademik basarı düzeyleri açısından ögrencilerin matematik dersine çalısmastratejilerini kullanma durumu zaman yönetimi stratejileri, anlamlandırma stratejileri,örgütleme stratejileri, tekrar stratejileri ve test stratejileri boyutlarında akademik basarısıyüksek ögrenciler lehine anlamlı farklılık göstermektedir. yürütücü bilis stratejileri boyutundaise anlamlı bir fark bulunmamıstır.5. Ögrencilerin matematik karne notları ile matematik dersine çalısma stratejilerinikullanma durumu zaman yönetimi stratejileri, anlamlandırma stratejileri, örgütlemestratejileri, tekrar stratejileri ve test stratejileri boyutlarında karne notu yüksek olan ögrencilerlehine anlamlı farklılık göstermektedir. Yürütücü bilis stratejileri boyutunda ise anlamlı birfarklılık bulunmamıstır.6. Ögrencilerin anne ve baba egitim düzeylerine göre matematik çalısma stratejilerinikullanma durumunda anlamlı bir farklılık bulunmustur. Anne ve baba egitim düzeyi açısındansadece bilissel stratejiler boyutunda anlamlı bir farklılık bulunmus, diger boyutlarda anlamlıbir farklılık bulunmamıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the studying strategies which thestudents, having education at the seventh and eighth classes, use in their learning inmathematics lesson .The subjects of the study were 304 elementary school students havingeducation at the seventh and eihgth classes in the schools at the centre of Akçakocain 2006-2007 school year. The data of the study were collected by The MathematicAcademic Achievement Test and Mathematics Studing Strategies Scala in five oflikert type. The Mathematic Academic Achievement Test consisting of 25 questionsdeveloped by the researcher was aplied to having determined the success level of thestudents. In order to determine the mathematic studing strategies which of thestudents using consisting of 35 The Mathematics Studing Strategies Scala.According to the findings gained from the study;1. The results in the study indicated that found the students mostly userepetition strategies, time management strategies , elaboration strategies and at least,however, they use test strategies and metacognitive strategies.2. The results indicated that the condition of using studying strategies ofmathematics according to sex shows a significant difference in favour of the malestudents in the dimensions of time management strategies, metacognitive strategies,organizational strategies and test strategies. As for the elaboration and repetitionstrategies, however, a significant difference was not found.3. The results indicated that there was a significant difference between the 7thand 8th class in terms of using study strategies displays a significant difference infavour of the 8th class students only in the dimension of time management strategies.In the other dimensions ,however, a significant difference was not found.4. The results indicated that the students? behaviour of using studyingstrategies of mathematics according to their academic achievement level shows asignificant difference in favour of the students ,whose academic achievement areadvanced, in the lower dimensions of time management strategies, elaborationstrategies, organizational strategies, repetition strategies and test strategies. As for theusage of metacognitive strategies , however, a significant difference was not found.5. The results indicated that the students? mathematics grades and behaviourof using studying strategies of mathematics display a significant difference in favourof the students ,whose school report grades are high, in the lower dimensions of timemanagement strategies, elaboration strategies, organizational strategies, repetitionstrategies and test strategies. In the lower dimension of metacognitive strategies, onthe other hand, a significant difference was not found.6. The results indicated that a significant difference in the condition of usingstudying strategies of mathematics according to the education status of the students?parents could be found. A significant difference was only found in the lowerdimension of elaboration strategies according to the parents? education level.