Entelektüel sermayenin hesaplanmasında muhasebe bilgi sisteminin katkısı: Katılım bankalarında bir uygulama
Contribution Of Accounting İnformation System On Calculating İntellectual Capital: A Application İn Katilim Banks
  1. Tez No: 215691
  2. Yazar: ŞULE KUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSAMİL BEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entelektüel sermaye, entelektüel sermaye unsurları, entelektüel sermaye hesaplama yöntemleri, muhasebe bilgi sistemi, Intellectual capital, elements of intellectual capital, the way of calculating intellectual capital, accounting information system
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tezin amacı, entelektüel sermayenin hesaplanmasında muhasebe bilgi sisteminin rolünü ortaya koymaktır. Çalışmanın temel çıkış noktası, işletme entelektüel sermayesinin işletme muhasebe servisi tarafından finansal tablolara yansıtılıp yansıtılmadığının araştırılmasıdır. Bu konuyu tahlil edebilmek için entelektüel sermayenin yeterince anlaşılması ve açıklanması gerekmektedir.Çalışmanın teorik çerçevesinde entelektüel sermaye ve muhasebe bilgi sistemi hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Uygulama bölümünde ise ülkemizde faaliyet gösteren Katılım Bankalarının muhasebe servisinin ve ürettiği bilgilerin entelektüel sermaye hesaplamasına etkisi bir anket uygulaması ile ölçülmeye çalışılmıştır.İlk olarak, entelektüel sermaye kavramı, entelektüel sermaye unsurları ve entelektüel sermaye hesaplama yöntemlerine yer verilmiştir.İkinci olarak, muhasebe bilgi sisteminin genel çerçevesi açıklanarak, muhasebe bilgi sisteminin yapısı ve işleyişine yönelik bilgi verilmeye çalışılmıştır.Son olarak çalışmanın uygulama bölümünde katılım bankalarındaki muhasebe servisi çalışanlarından anket yöntemi yoluyla katılım bankalarının entelektüel sermayelerini hesaplamaları hakkında veriler toplanmış olup elde edilen veriler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
While intellectual capital is been calculating ; mentioning the important role of accounting information system is order of this thesis .The basic exit point of working is searching the situation, if capital of intellectual administrating is been reflected to financial tables by service of accounting administrating or not.In order to criticizing this subject; intellectual capital should be understood and should be explained sufficiently.In the theorical frame of working; The information about intellectual capital and accounting information system is given closely.Moreover, In the aplication stage; The effcects of accounting services and information produced by Bank of Katılım ,which is appeared in our country, on intellectual capital is tried to be measured by survey application.Firstly; the concept of intellectual capital,components of intellectual capital and the way of calculating entellectual capital are stated.Secondly; by explaining the common circumstance of accounting information system,Information about the structure and the procedure of accounting information system is given.Finally; in the application stage , the informations about calculating Katılım Bank?s intellectual capitals is evaluated.This informations are collected by survey method which is applicated on staffs and workers who are working in Katılım Bank?s accounting services.