Filistin-İsrail çatışması ve Hamas
The Palestine-Isreal conflict and the Hamas
- Tez No: 215703
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TİMUÇİN KODAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Filistin, Kudüs, Anti-Semiztizm, Siyonizm, Ortadoğu, Büyük Güçler, İntifada, HAMAS, Barış Süresi, Palestine, Jerusalem, Anti-Semitism, Zionism, the Middle East, Major Powers, Palestine Uprising, HAMAS, Peace Process
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu tezin amacı, yaklaşık bir asırdan beri devam eden Filistin-İsrail Çatışmasını incelemektir. Çalışmanın temel çıkış noktası sorunun kaynağının Batı kökenli olduğudur. Sorunun kökeni, Anti-Semitizm ve Siyasi Siyonizm'e dayandırılmıştır. Özellikle diasporadaki Yahudilere karşı oluşan Anti-Semitizm Batı kökenlidir. Siyasal objeler kullanılarak Kudüs ve çevresinde bir Yahudi yurdu kurma ideolojisi olan Siyonizm'in de en büyük destekçisi Batılı büyük güçler olmuştur. Sorunda bu denli pay sahibi olan batı, günümüz jeopolitiğinde Filistin Sorununda önemini devam ettirmektedir. Zira sorunun çözümü yine Batılı büyük güçlerin özellikle ABD'nin elindedir. Ayrıca İsrail'in bölgede gücüyle doğru orantılı kullandığı aşırı şiddet 1987'den sonra HAMAS fenomeninin doğmasına neden olmuştur. HAMAS'ın analizi, çatışma ve barış süreci üzerine etkisi çalışma içinde incelenmektedir.Çalışmada iki temel varsayım üzerinde durulmuştur. Birincisi Çatışmanın kökeninde yatan nedenlerin Batılı güçler tarafından çıkarılması nedeniyle, Çatışmanın Batı tarafından yaratıldığıdır. Gerek Anti-Semitizm, gerekse Siyasi Siyonizm Batılılar nedeniyle ortaya çıkmıştır.İkinci temel varsayım ise çatışmada şiddetin şiddeti doğurmasıdır. 1987 yılındaki I. İntifada ile kurulan HAMAS, Ariel Sharon'un provaketif Harem-i Şerif ziyareti sonucu başlayan II. İntifada'nın en önemli aktörü haline gelmiştir. II. İntifada sırasında İsrail'in aşırı güç kullanımı 25 Ocak 2006 tarihinde yapılan Filistin seçimlerini HAMAS'ın kazanmasıyla sonuçlanması bu durumun açık göstergesidir.Sonuç olarak büyük güçlerin Ortadoğu politikası bu haliyle devam ettikçe veya büyük güçler arası denge bugünkü konjonktürdeki haliyle sürdükçe Filistin sorunun çözümü İsrail'in inisiyatifinde olurken, bölgede de şiddetin sona ermesi mümkün görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the nearly one century long Palestine-Israel conflict. The main starting point for this study is that the source of this conflict is Western originated and is based on anti-Semitism and political Zionism. Especially the anti-Semitism against the Jews in exile is Western originated. Also the main supporters of the Zionism which is basically an ideology that aims to establish an autonomous Jewish state around the Jerusalem by the use of political symbols are the major Western powers. The West, which has such an important share in the conflict, continues to play an important role in today?s geopolitics. Because, the solution for the conflict lies in the hands of Western powers, especially the US. Additionally, the Israeli use of extreme force parallel to its power in the region resulted in the birth of HAMAS phenomena. The analysis of the HAMAS and its role on the conflict and peace processes are analyzed in this study.This study focuses on two main assumptions. One assumes that the conflict is created by Western powers due to the fact that the reasons behind the conflict were Western originated. Both anti-Semitism and political Zionism have been results of the Western actions.The second main assumption is that the violence results in more violence in this conflict. HAMAS, which was established with the 1st Palestinian uprising in 1987, became the most important actor with the 2nd uprising period that resulted from the Ariel Sharon?s provocative visit to Harem-i Şerif. The extreme Israeli violence during the 2nd uprising period and the HAMAS victory in the 25 January 2006 elections is a clear indicator of this assumption.To sum up, if the Middle Eastern policies of the major powers and the balance of power between them continue the same, the initiative to end the conflict will be in Israel?s hands and therefore it is not possible to foresee the end of the violence in the region.