Basel II kriterlerinin KOBİ'lere etkileri
Basel II kriterlerinin kobi?lere etkileri
- Tez No: 215708
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR GÖVDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Basel II, KOBİ, Sermaye Yeterliliği, Kredi Riski, Basel II, SME, Capital Adequacy, Credit Risk
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada Basel II'nin KOBİ kredilerine muhtemel etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda 2007 yılında G-10 ülkelerinde uygulanma alanı bulmuş olan Basel II nin 2008 yılında diğer ülkelerde de uygulanması kararlaştırılmış ve Basel II güncel bir konu olması sebebi ile ülkeler dikkatlerini bu konuya vermişlerdir. Bankaların sermaye yeterliliklerinin ilk kez bir standartla beraber anılması 1988 yılında Basel I'in Basel Komitesi tarafından ortaya atılması ile gerçekleşmiştir. Basel Komitesi finansal piyasalarda meydana gelen gelişmeleri ve Basel I'in eksikliklerini dikkate alarak 1999 yılında yeni sermaye yeterliliği uzlaşısını (Basel II) yayınlamıştır.Basel II sermaye yeterliliğine göre iyi şekilde finanse edilmiş, iyi yönetilen , gerekli tüm bilgileri ve yeterli şekilde sunarak şeffaflığı sağlayabilen KOBİ'ler en iyi dereceği alarak, bankalardan daha düşük maliyetle kredilendirilme imkanına sahip olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this research study effects of Basel II criteria on SME loans have been searched. In this connection, Basel II criteria have been in practise in G-10 countries and applications of criteria continued in the year 2008 and results have been contrasted. Many countries now show keen interest in the applications of Basel II capital adequacy accord. Banks capital have now reference to these criteria. The Basel I were first introduced by Basel Committee taking into consideration the developments in the banking and finance sectors, Tried to fill the missing elements in the criteria by introducing Basel II capital adequacy accord.Basel II is well suited for banking and finance sectors, it is more transparent and good for SME?s properly managed. It opens the way for low interest loans from banks.