Çokkültürcülük politikası ve Kanada'da çokkültürcülük
Policy of multiculturalism and multiculturalism in Canada
- Tez No: 215725
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM GÜRKAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çokkültürcülük, çokkültürcülük politikaları, çoğulculuk, azınlık hakları, kimlik ve devlet, Kanada çokkültürcülüğü, Multiculturalism, multiculturalism policies, pluralism, minority rights, identity and satate, Canadian multuculturalism
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tezin amacı çokkültürcülük kavramına ve çokkültürcülük politikaları ve uygulamalarını yakından incelemek ve konu ile ilgili olarak Kanada'daki gelişmelerini ve uygulamalarını örneklendirmektir.Toplumsal uyum modellerine ve farklılıkları yönetmekte alternatif bir politika olan çokkültürcülüğün ilk bölümde tanımı,tarihçesi, uluslararası nüfus hareketlerindeki artış,çoğulculuk ve kimlik gibi başlıkları incelenecektir. Bu kısımda konuyla ilgili olarak grup hakları üç şekilde aktarılacak ve eşitlik,tarihsel anlaşmalar,kültürel çeşitlilik, pozitif ve negatif hakların korunması başlıklarıyla grup hakları incelenecektir.İkinci bölümde çokkültürcülük uygulamları bakımından önemli olan Kanada örneği ele alınacaktır. Çünkü Kanada, toplumu çokkültürlü mozaik olarak tanımlanan tek ülkedir. Kanada'da çokkültürcülük 1971'den bu yana uygulanmaktadır ve bütün kültürler devlet tarafından korunmaktadır. Söz konusu politikanın hedefi azınlıkların uyumunu zorlaştıran sınırlamaların engellenmesidir. Bu yüzden devlet çokkültürcülük politikasında kültürler arasında etkileşimi desteklemektedir.Sonuç olarak, farklılıklar zemininde birlikteliği öne çıkaran çokkültürcülük politikası da bir çeşit asimilasyon olarak eleştirilse de günümüzde Avrupa ülkeleri tarafından da örnek alınan bir model olmuş, kültürel olarak farklı toplulukların bir arada yaşmalarından ortaya çıkabilecek problemlerin çözümüne yönelik bir bakış açısı olmuştur. Bununla beraber çokkültürcülük tartışmaları geniş kapsamlı bir tartışma konusu olan ve her toplumun tarihi,coğrafi ve kültürel konumu içinde bir formüle oturtulması mümkün gözükmemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to understand the concept of multuculturalism,the policies of multiculturalism and as a practice of these policies to examine Canadian multiculturalism.Multiculturalism which is an alternative way to govern the diversities in a society beside the other social adaptation models will be explained in the first part of this work. In this part changing demographic situations, plurality and identity will be also studied in detail.After that the specific rights of groups,equality, the importance of the agreements, cultural diversity and the protection of negative and positive rights will be expalained.Inthe second part historical evolving of multiculturalism in Canada and the paractice of multiculturalism will be studied. Canada is a good example of the subject because it was the first country that put multiculturalism policies in practice. These policies that were begun to apply in 1971 were designed to prevent the difficulties of social adoptation of minorities . All cultures are prevented by the stare and all kinds of interrelations among the cultures are supported.As a conclusion multiculturalism policy is a kind of model that provide unity on the basis of diversity and today it affects the Europen countries too. It has been a way of handling the problems of the societies which has cultural diversity. On the other hand to formulate the multiculturalism policies for every society seems impossible because of different geographical, historical and cultural pattarns of the states.