Sivil toplum kuruluşu üyeliğinin siyasal katılma davranışı üzerindeki etkisi: Isparta örnek olayı
Effects of membership of non-governmental organizations on political participation : Isparta case
  1. Tez No: 215726
  2. Yazar: AYŞEN İĞCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN SİTEMBÖLÜKBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılma, Sivil Toplum, Sivil Toplum Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşu Üyeliği, Political Participation, Civil Society, NGO Membership
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bireylerin demografik, sosyo-ekonomik özelliklerinin ve kitle iletişim araçlarının siyasal katılma davranışı üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Bu özelliklerin ve araçların yanı sıra günümüzde demokrasinin en önemli öğelerinden biri olarak görülen, sosyal yardımlaşma, mesleki dayanışma, eğitim, sağlık, çevre gibi her alanda yaygınlaşarak çok sesli bir ortam oluşturan sivil toplum kuruluşlarına üyeliğinde siyasal katılma davranış düzeyini arttırıcı yönde bir etki yaptığı düşünülmektedir.Bu çalışmanın amacı Isparta'da bulunan sivil toplum kuruluşlarına üye olan bireylerin, diğer özellikleri sabit kalmakla birlikte, sivil toplum kuruluşuna üye olmalarından sonra siyasal katılma davranış düzeylerinin ne yönde etkilendiğini tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
It is known that demographic and socio-economical properties of people and mass communication devices have effects on political admission. Membership of non-governmental organizations ,which is recognized as one of the most important elements of democracy and constructs a multi-vocal space while social assoiation, occupational cooperatrion, education, health and environment, is recognized as making an increasing effect on political admission level.The aim of this dissertation is determining the political reponse direction of the people in Isparta after being member of NGO?s while keeping other properties constant.